Trafikksikkerhetsmessig er feil og mangler ved tilhengerdrag svært alvorlig fordi skadepotensialet ved en svikt eller brekkasje i tilhengerdraget er stort. En tilhenger på 20-30 000 kg som mister forbindelsen til trekk-vogna under kjøring kan forårsake alvorlige ulykker.

Økt kontroll

Statens vegvesen kommer til å øke kontroll av tilhengerdrag i forbindelse med våre ute- og forvaltningskontroller. De har også bedt verkstedene og kontrollorganene om å ha større fokus på tilhengerdrag i forbindelse med reparasjon av drag og i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll (PKK).

I vegvesenets skriv, som du kan lese i sin helhet her, minner de om at både fører, eier og rådighetshaver av kjøretøy er ansvarlig for at kjøretøyet er i forsvarlig stand, og oppfordrer alle parter til å være mer bevisst på dette med forbindelsen mellom bil og tilhenger.

Oppfordrer til mer egenkontroll

"Kontroll av slitasje i bolt/øye, foringer mv, samt kontroll av selve drag, trekkbjelke mv for rust, sprekkdannelser og bruddanvisninger er svært viktige punkt som dere kan kontrollere enkelt selv. Vi ber om at dere utarbeider gode rutiner for slik egenkontroll, både for egen sikkerhet og for sikkerheten til alle andre vegfarende", skriver vegvesenet. 

Dette er grei skuring når det kommer til åpne løsninger, men NLF er klar over utfordringen ved å kontrollere lukkede systemer. Disse kan gjerne ha rustskader og sprekkdannelser uten at det lar seg oppdage ved en overflatisk kontroll. Derfor er det ekstra viktig å gå enda grundigere til verks ved inspeksjon av disse.

Les hele vegvesenets skriv her