Fjoråret var et rekordår når det kommer til trafikksikkerhet. 125 mennesker omkom på norske veier, det laveste tallet så lenge bilen har vært allemannseie. Ett fylke skiller seg spesielt ut på statistikkene, og det er Hedmark.

Til tross for 17 kuldegrader stilte mange opp for å minnes de fem som omkom på veiene i Hedmark i fjor. Foto: Stein Inge Stølen Til tross for 17 kuldegrader stilte mange opp for å minnes de fem som omkom på veiene i Hedmark i fjor. Foto: Stein Inge Stølen

Minnemarkering for trafikkdrepte

Da NLF deltok på minnemarkeringen for trafikkdrepte i Hedmark tidligere denne uken, fikk vi møte de pårørende til menneskene som omkom i fylket i 2015. Det var en sterk opplevelse å høre personlige historier fra de som sto dem nærmest. Likevel var det en ting som ga markeringen for de pårørende et optimistisk preg: Det var ikke mange av dem.

Dobbelt så bra som landsgjennomsnittet

- Fem mennesker omkom på veiene i Hedmark i fjor. Disse dødsfallene kunne også ha vært unngått, sier administrerende direktør i NLF og styreleder i Trygg Trafikk Geir A. Mo under en minnetale i Løten Kirke.

Samtidig anerkjenner både Mo og Trygg Trafikk at statistikken aldri har sett bedre ut. En skal ikke se lenger tilbake enn til 2007 før antallet trafikkdrepte i Hedmark var mer enn det firedobbelte. Da omkom hele 27 mennesker.

- Siden den gang har det forebyggende arbeidet stått sterkt i fylket, noe som åpenbart har gitt resultater, forteller Mo.

Tall hentet fra SSB Tall hentet fra SSB

På landsbasis har vi en sett en lignende tendens, men nedgangen har ikke vært på langt nær like stor som i Hedmark. I Norge kan vi generelt si at det forekommer halvparten så mange dødsfall på veiene nå som for ti år siden. Hvis hele landet hadde fulgt Hedmarks eksempel, kunne vi ha halvert dødstallene enda en gang.

Tall hentet fra SSB Tall hentet fra SSB

Unikt engasjement

Så hva er det Hedmark gjør riktig? For det første har fylket identifisert hvilke tiltak som må gjøres. Det foregår et sterkt arbeid for å nå ut til unge bilister, entusiaster med behov for å tøye grensene bak rattet. Trygg Trafikk har startet et initiativ hvor ungdom med lidenskap for bil og motor skriver under en avtale hvor de forplikter seg til å kjøre prikkfritt, mot at de får leke seg på lukket bane under trygge forhold med jevne mellomrom.

Samtlige redningsetater og politi stilte opp under minnemarkeringen. Foto: Stein Inge Stølen Samtlige redningsetater og politi stilte opp under minnemarkeringen. Foto: Stein Inge Stølen

Lastebilene spiller en viktig rolle

Når det kommer til nyttekjøretøy spiller NLFs lokale arbeid sterkt inn. Det har dessverre forekommet mange møteulykker mellom vogntog og personbil på Hedmark de siste årene. Et ledd for å prøve å redusere risikoen for ulykker fra lastebilsjåførens side er NLF-programmet På riktig side. Her inngås trafikksikkerhetsavtaler mellom bedrifter og sjåfører og samtlige parter blir kurset av NLFs sikkerhetseksperter. Programmet hadde sitt utspring fra det lokale arbeidet for å gjøre Riksveg 3 gjennom Hedmark til et tryggere sted å ferdes.

Gjennom prosjektet Venner på veien reiser NLF rundt på skoler i hele Norge og gir unge trafikanter en grunninnføring i praktisk trafikkunnskap. Foto: Trygg Trafikk Gjennom prosjektet Venner på veien reiser NLF rundt på skoler i hele Norge og gir unge trafikanter en grunninnføring i praktisk trafikkunnskap. Foto: Trygg Trafikk

Kunnskap for unge sjeler

En annen faktor som øker sikkerheten når det kommer til myke trafikanter, er prosjektet Venner på veien. Dette er et samarbeid mellom NLF og IF Forsikring, med støtte fra Samferdselsdepartementet og Trygg Trafikk. Første- og andreklassinger i samtlige fylker får et unikt opplegg hvor en lastebil kommer til skolen og gir de en innføring i praktisk trafikal grunnkunnskap. Venner på veien begynte også som et pilotprosjekt i Hedmark, og har nå spredd seg til hele landet.

Representanter fra Kollegahjelpen var også tilstede på minnemarkeringen på Løten. Foto: Stein Inge Stølen Representanter fra Kollegahjelpen var også tilstede på minnemarkeringen på Løten. Foto: Stein Inge Stølen

Kollegahjelpen - når tankene er tunge

Noe av det viktigste vi gjør, er å støtte og følge opp sjåfører som har hatt traumatiske opplevelser på veien, enten i form av ulykker, kriminalitet eller andre hendelser. Ved å ringe  Kollegahjelpen på telefon 415 44 400 kan du prate med en av våre frivillige sjåførkontakter. Medlemskap i NLF er ikke påkrevd og alle i kollegahjelp-teamet er pålagt taushetsplikt.

Ulykker med vogntog halvert på to år - les mer her!