Tonje Elisabeth Pedersen fra Våler i Hedmark har søkt lærlingplass og jobb siden hun fullførte lastebilutdanningen i fjor. Etter en slitsom og frustrerende prosess fikk hun endelig et tilbud fra et velrenommert og kjent transportselskap i Akershus.

Personen som tok kontakt med Tonje utga seg for å være eieren av Ove Lure AS og ønsket å gi henne fast jobb som lastebilsjåfør. Det ble avtalt at de skulle møtes på Braskereidfoss tirsdag for kontraktsignering.

- Jeg gledet meg veldig. Han fremsto som seriøs og oppriktig, og alt han fortalte om firmaet virket troverdig, forteller Tonje.

Men da hun troppet opp på avtalt sted for å skrive kontrakt, dukket ingen opp. Personen svarte heller ikke på telefonen. Da begynte varsellampene å lyse.

Ikke første gang

- Jeg søkte ham opp på Facebook og fant etter hvert kontaktinformasjonen til samboeren hans. Jeg ringte henne for å prøve å finne ut hva som foregikk, sier Tonje. Hun fikk kontakt med samboeren, som kunne meddele at personen ikke hadde kjørt lastebil på lang tid og at han slett ikke eide sitt eget firma. Ikke nok med det - han hadde også forsøkt å lure arbeidssøkende jenter tidligere.

- Jeg ble skikkelig forbannet. Det er helt ufattelig at det går an å synke så lavt, forteller Tonje frustrert. - Nå har jeg kastet bort mye tid og energi på dette som jeg helst skulle ha brukt på å komme i jobb.

NLF-bedriften Ove Lure AS er godt kjent, både for sin seriøse drift og for sine fargesprakende lastebiler. De har ingen kjennskap til personen som tok kontakt med Tonje. Foto: Ove Lure AS NLF-bedriften Ove Lure AS er godt kjent, både for sin seriøse drift og for sine fargesprakende lastebiler. De har ingen kjennskap til personen som tok kontakt med Tonje. Foto: Ove Lure AS

Har ikke kjennskap til personen

Firmaet Ove Lure AS som personen utga seg for å representere, er tilknyttet NLF. Vi tok en telefon til daglig leder Ove Lure, som kunne fortelle at det ikke er første gang noen har brukt selskapets navn i svindelsammenheng.

- Dette er faktisk det tredje tilfellet. Sist var det en kar som prøvde å inngå en kontrakt under vårt firmanavn uten å ha noen tilknytning til oss. Det ble fort oppdaget, sier Lure. Han har ingen kjennskap til personen som tok kontakt med Tonje og understreker at dette ikke har noe med firmaet Ove Lure AS å gjøre.

- Vi gjør alt vi kan for å drive en seriøs og redelig bedrift. Det er trist å høre at noe sånt har skjedd, forteller han.

Tonje drømmer om en karriere bak rattet på de største lastebilene. Foto: Stein Inge Stølen Tonje drømmer om en karriere bak rattet på de største lastebilene. Foto: Stein Inge Stølen

Vanskelig nok fra før

Tonje har lenge opplevd utfordringer ved å skaffe seg lærlingplass og jobb som lastebilsjåfør. Hun møter mye fordommer og forutinntatte holdninger i det hun opplever som en mannsdominert og lite imøtekommende bransje, og frykter at mange kjøreglade jenter velger bort yrket på grunn av motstanden.

- Når jeg ringer rundt og snakker med bedrifter, spør de gjerne: ”Er det du som skal ha jobb?”. De tror jeg ringer på vegne av noen andre, forteller hun. - Og som om ikke det var nok, finnes det useriøse folk der ute som driver med svindel.

Til tross for den ubehagelige opplevelsen er hun fortsatt fast bestemt på yrkesvalget. 

- Jeg har alltid vært glad i å kjøre bil. Når jeg først hadde satt meg i førerhytta, var det som om alt falt på plass, sier Tonje, som nå er avhengig av å finne seg en arbeidsplass i løpet av kort tid for å sikre økonomien.

- Dette var det siste jeg trengte akkurat nå. Jeg håper virkelig det er noen andre seriøse transportfirmaer som tør å satse på jenter. I så fall er det bare å ringe, forteller hun.