"Det er ikke bare skiturer som hører påska til – halve Norge er også på vei til hytter, familie og andre reisemål. Dessverre er det mange som ikke kommer fram", skriver Statens vegvesen på sine nettsteder

- Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Vi vil at alle skal komme seg trygt både fram og hjem, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Påskeulykkene

Påsken er høysesong for feriereiser, noe som gjør risikoen på vegene høyere. De siste ti årene har det i gjennomsnitt vært 143 alvorlige ulykker med over fire drepte og 18 hardt skadet i påsketrafikken.

I 2015 mistet én livet i påsketrafikken, mens 12 ble hardt og varig skadet.

- Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier Gustavsen.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer – som er typisk for påsketrafikken - gir dramatisk forhøyet risiko både for sjåføren selv og medtrafikanter.

Et typisk eksempel på en farlig forbikjøring ser du på videoen under:

Mange uerfarne sjåfører på vegene

At mange som kjører på veger som de ikke er vant til å kjøre på, gjør forbikjøringer ekstra farlig.

- Ved å tilpasse farten etter forholdene og uansett ikke kjøre fortere enn fartsgrensen, gjør du et viktig bidrag for at vi alle kan ferdes trygt i påsketrafikken, sier vegdirektøren.

Halve Norge er på reisefot i påska. Ikke alle skal til fjells, men mange skal på besøk til familie og venner i fridagene. Trafikken på hovedvegene kan bli stor på de mest utsatte ut- og innfartsdagene.

Vær forberedt på varierende føre

Påsketurister som skal til fjells må sørge for riktig dekkvalg. Selv med pent vær i lavlandet kan det bli både frost, snø og uvær på fjellet.

Påsken er tidlig i år, og påskeværet kan være svært uforutsigbart. Kontrastene er store i vårt langstrakte land. Det er fortsatt mye snø i fjellet og kalde netter kan gi morgenfrost og is i skyggepartier. Folk må være forberedt på det meste når det gjelder kjøre- og lysforhold.

Påskeønsker

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
  • Bruk bilbelte
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

Les mer og se statistikken på Statens vegvesen sine nettsider

Påskeulykkene de siste ti årene. Illustrasjon: Statens vegvesen/Colourbox Påskeulykkene de siste ti årene. Illustrasjon: Statens vegvesen/Colourbox