Nordland Fylkeskommune frykter økt kabotasje, sosial dumping og en alvorlig redusering av veisikkerheten dersom Regjeringen vedtar EUs mobilitetspakke. Det kommer frem i et brev fylkeskommunen har sendt til Samferdselsdepartementet.

Enstemmig
I brevet ber Nordland Fylkeskommune Regjeringen om å vurdere å reservere seg mot innføringen av EUs mobilitetspakke. Bak uttalelsen står Rødt, Miljøpartiet de Grønne, Sosialistisk Venstreparti, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, som vedtok uttalelsen enstemmig under et møte i Nordland Fylkesting i forrige uke.

I brevet henvises det til hvordan Norsk Transportarbeiderforbund og Norges Lastebileier-forbund gjentatte ganger har påvist hvordan dagens kabotasjeregler gjentatte ganger har ført til sosial dumping, utbredt kriminalitet og en alvorlig senkning av veisikkerheten.

Sosial dumping
- Kabotasjekjøringen i EU/ EØS er blitt synonymt med sosial dumping, kriminalitet og trafikkulykker. Østeuropeiske sjåfører kjører på luselønn og overnatter i dagesvis på rasteplasser mens de venter på nye oppdrag, skriver Nordland Fylkeskommune i brevet de har sendt til Samferdselsdepartementet.

Dersom EUs mobilitetspakke blir vedtatt betyr det at det legges opp til et ubegrenset antall kabotasjeoppdrag innenfor fem dager – noe Fylkeskommunen mener vil føre til økt sosial dumping, enda mer kriminalitet og dårligere sikkerhet på veiene her til lands.

NLF er bekymret
- Nordlands Fylkeskommunes syn er helt i tråd med NLFs syn på de nye reglene til kabotasje som EU har fremmet. Vi er i likhet med fylkeskommunen bekymret for hva som vil skje dersom reglene til kabotasje bilr slik de er utformet i forslaget til EUs mobilitetspakke. Derfor er vi nå veldig godt fornøyde med uttalelsen som kommer fra Nordland. Dette viser at det er flere enn oss som frykter hva konsekvensene av frislipp på kabotasje vil bli, sier direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund (NLF). 
Nå vil NLF, gjennom sitt regionsapparat,  forsøke å få øvrige fylkeskommuner til å vedta tilsvarende uttalelser.