Jenny har beina solid plantet på bakken mens dronen flyr over oss og filmkameraer snurrer. Med et digert smil gjør hun akkurat slik regissøren befaler. – Vink, gå. STOPP, brøler han.

Den ti år gamle jenta fra Brøttum ved Lillehammer går til daglig på kulturskole, men i dag har hun hovedrollen i NLFs nye film som peker på hvor viktig det er å tenke over de store blindsonene som er rundt en lastebil.

-  Det er veldig spennende å være med på dette. Selv om sjåføren sitter høyt ser han jo ikke så godt, sier hun.

HOVEDROLLE: Jenny Larsen fra Brøttum er ti år gammel. Hun har hovedrollen i NLFs nye film som får en sentral plass i trafikksikkerhetspakken Venner på veien. (Foto : Jan Harry Svendsen) HOVEDROLLE: Jenny Larsen fra Brøttum er ti år gammel. Hun har hovedrollen i NLFs nye film som får en sentral plass i trafikksikkerhetspakken Venner på veien. (Foto : Jan Harry Svendsen)

Venner på veien

Og det er nettopp det som er hele poenget med filmen som skal vises til barneskoleelever i regi av NLFs Venner på Veien. Her får elevene et innblikk i hvordan de skal oppføre seg rundt en lastebil og at sjåføren ikke ser alt selv om han eller hun sitter høyt.

- Det ville være et mareritt å kjøre på noen. Blindsonene er en utfordring.

Ordene kommer fra Tommy Rustad. I dag sitter han bak rattet på Scanias nye lastebil, som ved siden av Jenny har hovedrollen i filmen – men mange kjenner nok Tommy Rustad best med hjelm på hodet, kjørehansker på hendene og bak rattet i en racerbil.

- Jeg syntes det er veldig hyggelig at NLF bruker meg til dette. Det er bra å bli assosiert med noe annet enn bare racing, sier Tommy Rustad som også er NLF medlem.

- Kjempegøy

Igjen vinker Jenny til Tommy. Igjen krysser hun gangfeltet foran den digre bilen og igjen gjør hun det hele med et smil. Og det er beundringsverdig. For vind og syv minusgrader river godt i kinnene denne dagen på Vålerbanen i Solør.

- Det er kjempegøy. Alt har vært gøy i dag, stråler hun før hun igjen gjør seg klar til nye opptak.

- Filmen skal vise først og fremst barn hvorfor det er så viktig å få blikkontakt med sjåføren av en lastebil. Blindsonene er store og en av de største utfordringene for de som kjører tungbil, sier regionssjef Guttorm Tysnes i NLF.

Han mener Venner på veien er unikt i trafikksikkerhetsøyemed.

- Barn tar denne lærdommen godt til seg når vi er ute på skolene. De forteller foreldre og søsken om dette når de kommer hjem, og gjennom programmet klarer vi å gjøre en stor og skummel lastebil til en venn langs veien. Jeg mener dette er et av de viktigste trafikksikkerhetsprogrammene som finnes og nå får vi også en helt ny film å vise frem, sier Tysnes.