Rett før helgen la Regjeringen frem et lovforslag som tilrettelegger for et påbud om installering av alkolås i alle kjøretøyer som benyttes til persontransport mot vederlag på vei.

 

- Skal være trygt

– Det skal være trygt å ferdes på norske veier. Bussjåfører har et spesielt ansvar for å ivareta sikkerheten til sine passasjer og omgivelser. Vi vil derfor øke tryggheten til passasjerer og trafikanter ved å innføre et påbud om bruk av alkolås i kjøretøy som brukes i transport mot vederlag, i første omgang i busser og minibusser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Selv om forslaget i første omgang vil omfatte norske busser og minibusser, åpnes det også for å utvide ordningen til også å gjelde andre kjøretøyer som drosjer og lastebiler.

 

- Felles europeisk regelverk

- NLF er veldig enige i intensjonene rundt et slikt regelverk, også på lastebiler, men vi ønsker oss aller helst en ordning som i tillegg til promille også omfatter andre former for rus, sier direktør Geir A. Mo i NLF.

Han er også bekymret om vi her hjemme innfører særregler for lastebiltransporten.

- Skal dette innføres er det viktig at man har et felles europeisk regelverk, sier han.

 

På plass flere steder

- Flere busselskaper og transportfirmaer har allerede i dag på frivillig basis montert alkolås i sine kjøretøy som et generelt trafikksikkerhetstiltak. Vi ønsker nå at dette skal innføres som et krav, sier Solvik-Olsen.

Når et eventuelt påbud er på plass er ikke klart.