Det er dessverre en kjent sak at falske førerkort og sjåførbevis enkelt kan skaffes for den som ønsker det. Mange husker nok da NLF for fire år siden avdekket hvor enkelt det var å kjøpe seg et falskt førerkort. For en neve Euro kunne man skaffe seg flere fører- og sjåførkort, og på den måten kjøre uten hensyn til de lovpålagte pausene med minimal risiko for å bli tatt.

Dessverre kan en god forfalskning av et førerkort fra et fremmed land være krevende å avdekke i en ansettelsessituasjon. For å gjøre denne jobben lettere for både norske arbeidsgivere og kontrollører lanserer Nasjonalt ID-senter og Statens vegvesen nå en video de har samarbeidet om, som viser enkle metoder for kontroll av førerkort. Se videoen her:

Både myndighetenes og bedriftenes ansvar

De aller fleste kjenner til hvordan et førerkort utstedt i Norge skal se ut, og de fleste ville nok kjent igjen en forfalskning uten store vansker. Men mange norske transportbedrifter ansetter også arbeidstakere fra andre europeiske land. Da er det viktig at bedriftene gjør seg kjent med hvordan man like lett kan avdekke forsøk på juks også der.

Les også: Flere sjåfører tatt med falske førerkort