– Virksomheten har vist seg omfattende, organisert og regelmessig. Vi har registrert et betydelig antall traller og trekkere som knyttes til «terminalen», sier Jon Molnes, leder av krimseksjonen i Statens vegvesen.

De har lenge overvåket aktiviteten som har foregått ved industriadressen på Borgenhaugen i Sarpsborg. Her har polske modulvogntog blitt kjørt inn til landet over Svinesund på natten, for deretter å få lasten omplassert med truck på andre traller. 

Her lastes det fra modulvogntog og over på mindre traller. Slik blir en internasjonal last til flere. Foto: Statens vegvesen Her lastes det fra modulvogntog og over på mindre traller. Slik blir en internasjonal last til flere. Foto: Statens vegvesen

Omfattende dokumentforfalskning

Tidlig på morgenen kommer det så polske trekkere som kobler på de omlastede trallene, samtidig som de setter igjen tomme traller. Deretter blir lasten kjørt rundt i landet. Sjåførene oppholder seg i Norge. Selskapet er ikke registrert i Norge med næring, og det er heller ikke registrert denne type næring på området.

Vegvesenet mistenker at det produseres falske fraktbrev som har til hensikt å lure kontrollører til å tro at vogntogene selv har kommet over grensa med lasten, og dermed være en ordinær internasjonal transport. På den måten har man gitt et høyt antall lastebiler tilgang til det nasjonale transportmarkedet i Norge gjennom omfattende dokumentforfalskning.

Felles tverretatlig aksjon

Klokken 04.00 mandag 25. mars gjennomførte krimseksjonen i samarbeid med politiet, Skatt, Arbeidstilsynet og utekontrollmannskaper fra Svinesund og Jessheim aksjon mot stedet. Tre vogntog ble stanset etter å ha blitt observert kjørende fra stedet. Alle ble anmeldt for ulovlig kabotasjekjøring. «Terminalen» ble stengt av politiet, og det er åpnet sak. Resultatet av aksjonen vil bli fulgt opp av alle etatene som deltok i aksjonen.

– Dette er første gang meg bekjent at myndighetene har gått til aksjon mot en «svart» terminal og stengt den, sier Molnes.

Les også: Bring Trucking anmeldt for sosial dumping - igjen