STATUS 21.8. KL. 22.45: Partene har kommet til enighet. Det blir ikke streik i industrien. 

STATUS 21.8. KL. 7.45: Ansatte i industrien blir bedt om å møte på jobb som vanlig i dag, fredag.

STATUS 21.8. KL. 0.20: Etter det Magasinet for fagorganiserte erfarer, kommer det ikke til å bli noen løsning for frontfaget i løpet av natta. Ifølge kilder som sitter sentralt i meklingen, kommer meklingen til å vare utover natta og kanskje ut på morgensiden. 

Begrunnelsen er at det ikke er så stor avstand mellom partene at det er fare for streik. Men at spørsmålene som diskuteres er svært kompliserte. Partene trenger bedre tid for å forstå hverandre, og finne løsning. Dette ifølge Fri Fagbevegelse, nettavisen til LO Media.

– Forhandlingene er krevende, men vi er optimistiske, sa riksmekleren da han møtte pressen kl. 23 torsdag kveld.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt

Meklingsfristen til partene i frontfaget gikk ut ved midnatt natt til fredag. Riksmekler Mats Wilhelm Ruland klarte ikke å hjelpe partene, som er samlet på Thon Hotel Opera i Oslo, til enighet innen fristen. De tvungne forhandlingene har foregått siden mandag 17. august.

Oppnås det ikke enighet, starter streiken i tilfelle fra arbeidstidens begynnelse i dag. Det er partene i frontfaget, Fellesforbundet og Norsk Industri, og Parat og Norsk Industri, som er involverte i meklingen.

Fellesforbundet tar ut 27 000 medlemmer

Fellesforbundet har varslet at de kan ta ut 27 000 medlemmer i streik dersom det ikke oppnås enighet med Norsk Industri i meklingen om endringer i Industrioverenskomsten.

Varselet om plassfratredelse omfatter i overkant av 700 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter Fellesforbundet har direkteavtale med på industrioverenskomsten.

I tillegg kan rundt 1000 medlemmer i Parat bli tatt ut i streik.

Dersom Fellesforbundet-medlemmer i industrien går ut i streik fredag, skal permitterte også stå streikevakt.

– Dem som er permitterte, er også omfattet av en eventuell streik. Det er et valg vi har tatt, for å passe på at streiken blir effektiv og vanskelig å omgå, sier forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet til Fri Fagbevegelse.

Verran, Haugesund og Stord hardest rammet

Fosdalen i Verran vil være den enkeltbedriften som rammes hardest med streikevarsel for 733 ansatte, fulgt av Aibel i Haugesund med 649 og Kværner Stord med 592. Ved Kværner Verdal vil 470 arbeidstakere bli tatt ut.

Over 300 arbeidstakere i hver av bedriftene Aker Solutions, Kaefer Energy og Bilfinger Industrier i Stavanger vil bli tatt ut i en eventuell streik. På Raufoss vil Benteler Automotive og Nammo hver få over 300 ansatte i streik. På Kongsberg rammes GKN Aerospace og Kongsberg Defence & Aerospace av et tilsvarende uttak.

Parat vil ta ut alle sine medlemmer som er omfattet av industrioverenskomsten. Dette gjelder blant annet Autronica fire and security, Andersen mekaniske verksted, Bilfinger industrier og Beerenberg.

Sjekk bedriftsoversikten

Frontfaget følges med argusøyne, fordi det legger viktige føringer for de påfølgende oppgjørene. Forhandlingene ble koronautsatt i mars, men startet opp igjen 3. august. Bare et par timer etter den nye starten, brøt imidlertid arbeidstakerne forhandlingene.

Sjekk lista over bedrifter som er omfattet av en streik i industrien her

Fakta om årets tariffoppgjør

  • Årets lønnsoppgjør ble satt på pause da landet ble stengt ned i mars på grunn av koronapandemien.
  • 3. august: Oppgjøret startet igjen med partene i konkurranseutsatt industri i det såkalte frontfagsoppgjøret. Fellesforbundet i LO, Parat i YS og Norsk Industri i NHO er parter.
  • Senere samme dag ble det brudd i forhandlingene.
  • 4. august: Partene møttes hos Riksmekleren for å avtale mekling.
  • 16. august: Fellesforbundet og Parat begjærer meklingen avsluttet, og Riksmekleren har mottatt varsel om plassfratredelse.
  • 17. august: Tvungen mekling innledes.
  • Frist for mekling er 20. august klokken 24.
  • Hvis partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse fredag 21. august.
  • Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det er mulig å forhandle om flere ting enn lønn, som for eksempel arbeidstid, velferdspermisjoner og tillegg.

Kilde: Fri Fagbevelse. Her er deres samleside med alt som skjer i lønnsoppgjøret