Tidligere i år ble det avdekket feil ved innsamling av ulykkesdata som hentes ut via dataverktøyet CrashCube. I april ble ifølge TV2 en ansatt i Statens vegvesen pågrepet under mistanke om å ha manipulert data tilknyttet 50 ulykkesrapporter. Nå er bruken av CrashCube og andre dataverktøy for å analysere ulykker stanset inntil videre.

– Det er sterkt beklagelig for de som eventuelt måtte være berørt, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i trafikant- og kjøretøydivisjonen i Statens vegvesen, til TV 2, som først meldte om saken.

PwC: – Klare bevis på manipulering

Som følge av at Riksadvokaten slo alarm etter at det ble avdekket uregelmessigheter i datagrunnlaget, ble revisjonsselskapet PwC hentet inn for å se nærmere på saken. Nå er rapporten klar, og med den mener PwC å kunne bevise bevisst manipulering av hastighetsdata.

«I 50 av de 176 sakene hvor det er benyttet krasj og/eller diagnoseverktøy er det funnet klare bevis på at resultatene er manipulert. I disse sakene er resultatene tillagt vekt i rapporten til politiet», fremgår det i rapporten.

Les mer om saken på TV2s nettsider