På sommeren setter NLF søkelyset på sjåførene som holder Norge i gang når alle andre tar ferie. Gjennom  fellesferien stiller vi noen enkle spørsmål til en ny sjåfør for å finne ut hvordan livet bak rattet fortoner seg.

Dagens sjåfør: Jan Benny Nordnes

Kommer fra: Holter, Nannestad

Kjører: Scania R 520

Kjører for: Familiebedriften Nordnes Transport AS

Vi treffer Jan Benny på Berger litt nord for Oslo, der han skal plukke opp en tomtralle.

Hvor lenge har du kjørt lastebil?

- Jeg begynte som 20-åring i 1994. Jeg rakk en tur i militæret før min far, Roar Nordnes, tilby meg jobb i familiebedriften. Når vi var små satt vi på med pappa i lastebilen når han jobbet i helgene. Min søster, min bror Bjørn, som også kjører lastebil og jeg. Vi kranglet om å få hjelpe pappa å holde i rattet og styre bilen opp bakkene mot Lier. Jeg er yngst av oss og fikk nok holde i rattet flest ganger.

Er bedriften medlem i NLF?

- Ja, siden 1994. Lokalavdelingen er Øvre Romerike lastebileierforening.

Hva er ditt kjøreområde?

- Jeg holder meg stort sett på Østlandet, og foretrekker å komme hvem til middag. Jeg ga meg med langtransport for noen år siden.

Hvordan trives du bak rattet?

- Jeg er glad i jobben min og trives godt bak rattet.

Hvordan er det å jobbe når andre har ferie?

- Jeg synes det er helt ok. Vi prøver å prioritere de ansatte slik at de kan få ferie når de ønsker, så tar vi ferie litt senere. I år blir det ferie i august.

Hva skal vi gjøre for å rekruttere nye lastebilsjåfører?

- Vi må ta inn læringer i lastebilfaget. Vi har en ny lærling på vei inn i firmaet, han begynner i september. Alle de seriøse, norske transportselskapene er flinke til å gjøre dette. Vi må jobbe hver dag for å opprettholde og styrke anerkjennelsen transportyrket fortjener.

Hvordan har koronapandemien påvirket arbeidsdagen din?

- Først var det helt stille. I kanskje to-tre dager. Så sa det pang, og vi har hatt mye og gjøre siden. Men vi kjører normalt mye utstyr for O. B, Wiik som brukes på musikkfestivaler. i 2019 kjørte vi 50 lass til Tons of Rock på Ekebergsletta. Det markedet ble bort over natta, men nå kommer det vel tilbake igjen.

Hva tenker du om varslingsgruppene på sosiale medier?

- Jeg er ikke spesielt tilhenger av dette. Jeg tror de kan være med på å sette yrkesgruppen vår i et ufortjent, dårlig lys. Jeg har nesten ikke vært inne og kikket på disse gruppene.

Hva synes du andre bilister bør bli flinkere til?

- Først og fremst å ta i bruk blinklysene på bilen. Dernest må de bli flinkere til å regulere farten når de skal av og på motorveiene. Også ser jeg en del farlige forbikjøringer.

Er det noe du skulle ønske politikerne kunne gjøre for å lette arbeidsdagen for deg?

- Absolutt. Jeg skulle ønske de var litt raskere med å gjennomføre viktige endringer i veinettet. For eksempel har vi en E18 som burde ha vært lagt utenom Oslo for 30 år siden. Også må de ikke legge for mye avgifter på oss som lever av å levere varer rundt omkring i landet.

Hva lytter du til i bilen?

- Litt forskjellig. NRK P1, Retro, Vinyl er radiokanalene jeg foretrekker. Også hører jeg selvfølgelig på country. Jeg er glad i både country og blues. Jeg savner Notodden Bluesfestival som jeg besøker hvert år. Jeg krysser fingrene for at den er tilbake for full styrke i 2022!