Uværskaos og ventetider på opp mot fire timer ved enkelte fergeleier har frustrert feriefolk i Nord-Norge den siste uka. Samtidig har Lastebileierforbundet blitt nedringt av yrkessjåfører som står bom fast i den samme køa.

– De forteller om ei ventetid som er helt uakseptabel. Dette er fullstendig galskap og må rettes umiddelbart, sier rådgiver for Nordland, Troms og Finnmark i Norges Lastebileier-Forbund, Frank Lauritz Jensen til NRK.

Koronapandemien ført uvanlig mange norske turister til Nord-Norge de siste to somrene.

Men før helga fikk ferieidyllen en brå slutt for mange. Fergeleiene ble fylt til randen av bobiler og feriefolk som flyktet fra et kraftig uvær.

Nedringt av frustrerte sjåfører

Yrkessjåførene synes det er urimelig at de må vente i kø på lik linje med turistene.

– Det blir helt umulig for sjåførene å planlegge kjøringa. Da er det ikke så rart det blir mye aggresjon på ventetid der ute. Noen har sagt at «blir det ikke bedre så sykemelder jeg meg til neste sommer.»

En av yrkessjåførene som sto i kø i flere timer i Lødingen sist fredag er Kent-Ole Edvardsen.

– Det koster samfunnet noe sinnssykt med penger når alt stopper opp, ikke minst arbeidsgiverne. Vi har kjøre- og hviletid. Og arbeidstid, skriver han i en tekstmelding.

Frank Lauritz Jensen i Norges Lastebileier-Forbund mener situasjonen med lange fergekøer er uholdbar for transportnæringen. Foto: NLF Frank Lauritz Jensen i Norges Lastebileier-Forbund mener situasjonen med lange fergekøer er uholdbar for transportnæringen. Foto: NLF

Krever egen fil på fergeleiene

For yrkessjåførene er den lange tida i fergekø ikke forenlig med reglene for kjøre- og hviletidsbestemmelsene, ifølge Jensen.

– Vi krever rett og slett at all yrkestransport får kjøre i en egen fil om bord om bord prioritert plass på fergene. Så må heller de som har ferie kunne stå der noen timer ekstra, sier han.

Ifølge Jensen er det ingen som har oversikt over hva det koster samfunnet at yrkessjåførene står i kø.

– Det er arbeidstida til folk det er snakk om, De kommer seg ikke hjem som planlagt, og får heller ikke gjennomført jobben innenfor den tidsramma som er satt.

Tror du det er mulig å få til?

– Ja, det må være mulig å få til med en gang, vi kan ikke vente på noe vedtak. Dette er gjennomført på ferga mellom Horten og Moss, da burde det være mulig å få det til her også. Vi kommer til å følge dette opp for å få det på plass.