Tidligere har Norges Lastebileier-Forbund (NLF) skrevet en sak på at mobiltellinger utført av Utrykningspolitiet (UP) over hele landet viser en nedgang i ulovlig mobilbruk blant sjåfører. Likevel er mobilbruk bak rattet fortsatt et større problem blant tungbilførere enn andre sjåfører, spesielt når det gjelder teksting og lesing på mobiltelefonen. Dette bekymrer NLF. 

Ifølge resultatene fra veikanttellingene er ulovlig mobilbruk vesentlig lavere blant personbilførere, med 2,1 prosent, sammenlignet med tungbilførere, hvor 7,1 prosent ble observert i brudd på mobilbrukslovene. Totalt ble 31 740 sjåfører observert under tellingene. 

Stadig fokus på trafikksikkerhet 

NLF har alltid vært opptatt av trafikksikkerhet og jobber aktivt med å bevisstgjøre både sjåfører og bransjen om risikoene ved mobilbruk under kjøring. Fra opplæring til daglige rutiner, formidler bransjen et tydelig budskap: legg bort mobilen før kjøreturen starter. Dette understrekes også under NLFs arrangementer og kampanjer. 

Da resultatene fra rapporten ble kjent, uttalte administrerende direktør i NLF, Knut Gravråk, at medlemmene er profesjonelle aktører og må derfor forvente at det stilles enda høyere krav til hvordan de oppfører seg i trafikken. 

Sterk satsing på trafikksikkerhetstiltak 

Trafikksikkerhet er blant de sakene som er øverst på agendaen, og NLF har gjennomført flere kampanjer for å redusere risikofylt adferd i trafikken. Kampanjen «Hendene på rattet – blikket på veien» og «Venner på veien» er noen av disse. Kjetting-NM og Kjettingdagen er også viktige tiltak for å øke bevisstheten om trygg kjøring. 

Som et ledd i det videre arbeidet har NLF laget en ny film som setter fokus på trafikksikkerhet og viktigheten av å holde oppmerksomheten på veien.