– All den positiviteten vi har opplevd siden vi bestemte oss for å gjøre dette er rørende, sier Dag Rune Bergheim.

Han er en av elleve sjåfører som er med på turen som har til formål å samle inn mest mulig penger til barnekreftavdelingen på St. Olavs hospital i Trondhjem.

Flere av disse sjåførene har hatt mange turen på Kiel-ferga med lastebil, helt tilbake til den gang det het Jahre-Line. En av hobbyene nå er å skru på veteranlastebiler i en garasje de har sammen, og det var i den sammenhengen idéen til prosjektet startet. De mimret om gamle turer og en av de sa at han savnet den lyden vi hørte når vi kjørte om bord. (Ka-tsjung, ka-tsjung). Kunne det ikke være artig å høre den lyden igjen?

Startet med mimring

– Vi er som du forstår ganske barnslige hele gjengen, sier Bergheim med over 30 års erfaring bak rattet i en tungbil.

Etter hvert sa en av de andre som er med på turen, Bjarne Hagen, med forslaget om at de kunne kjøre for en sak. Bjarne og kona Signy har en kobling til barnekreftavdelingen på St Olavs hospital i Trondhjem, så gjengen bestemte seg for å kontakte dem.

Helt i starten var sykehuset litt usikre. Gamle veteranlastebiler som skal på tur? Men nå er de helt over seg av responsen dette har fått. Og ungene setter også pris for dette.

– De har en trivselssykepleier på barnekreftavdelingen som heter Mads. Han fortale oss at han ikke kunne huske sist det var så god stemning på avdelingen. Sånt blir man glad av å høre.

GUSSE ER MED!: Maskotten Gusse, med eget pass, er med. Gusse sov på armen min i natt, røper Eva Elisabeth Nielsen. Foto: André Kjernsli GUSSE ER MED!: Maskotten Gusse, med eget pass, er med. Gusse sov på armen min i natt, røper Eva Elisabeth Nielsen. Foto: André Kjernsli

Glade unger

Da konvoien med ni lastebiler svingte inn foran sykehuset i Trondhjem 27. august, ble de møtt av en gjeng begeistrede unger som kjemper mot kreften. En av guttene, en 14-åring med leukemi, fortalte at han hadde lyst til å kjøre lastebil da han blir stor.

– Det var litt av noen krigere vi møtte den dagen, sier Dag Rune.

Etter hvert som aksjonen ble kjent, har det strømmet på med støttespillere. Vi har blitt sponset med diesel, t-skjorter, leker til ungene på sykehuset og mye mer. NLF Trøndelag har og bidratt med en pengegave.

Giverglede

– Jeg må få skryte av den jobben Transporthistorie Midt-Norge har gjort for at vi skulle få til denne turen, skyter han inn.

Når denne saken skrives, står konvoien på Hjortneskaia i Oslo og venter på å kjøre om bord på Kiel-fergen. Turen har så langt gått bra med biler som er opptil 50 år gamle.

Det er ikke mange dager siden Facebooksiden for gruppa ble etablert, heller ikke VIPPS-nummer. Dag Rune innrømmer at han var pessimistisk med tanke på hva de ville klare å samle inn, men hedligvis tok han feil.

Facebookgruppa følges av over 500 personer, og innsamlet beløp tikker sakte, men sikkert mot 100 000 kroner.

– Vi som er med på turen dekker alle egne kostnader, beløpet vi samler inn går uavkortet til barna på kreftavdelingen på St. Olavs, understreker han.

GI SÅ DET SVIR: Alle bilene er merket med VIPPS-nummeret for aksjonen. Alle pengene går til barnekreftavdelingen på St. Olavs hospital i Trondhjem.  Foto: André Kjernsli GI SÅ DET SVIR: Alle bilene er merket med VIPPS-nummeret for aksjonen. Alle pengene går til barnekreftavdelingen på St. Olavs hospital i Trondhjem. Foto: André Kjernsli

Ser frem til vafler

Hva som skal skje da de kommer i land i Tyskland er litt usikkert.

– Men ei dame i sjømannskirken i Hamburg kommer og åpner for oss spesielt på fredag. Da blir det vafler, smiler Dag Rune.

Etter det har de ingen plan, kanskje det blir Holland, kanskje Belgia. Det haster ikke å ta den beslutningen, man lever jo bare en gang.

– Men dette skal vi gjenta, avslutter NLF-veteranen.