Den 14. mai i år ble en syklist drept i en kollisjon med et vogntog ved det nye Rikshospitalet på Gaustad i Oslo. Hendelsen førte til at sjåførens førerkort umiddelbart ble beslaglagt, og han ble siktet for brudd på vegtrafikkloven § 3, som krever at man skal opptre hensynsfullt og varsomt i trafikken. 

Bak rattet satt en ung yrkessjåfør, som var på vei til en byggeplass ved Rikshospitalet. Da han svingte av hovedveien og krysset et fortau, kom syklisten i høy hastighet ned en bratt, uregulert snarvei – og kolliderte med lastebilen. Kort tid etter ulykken ble snarveien fysisk stengt av Statens vegvesen. 

Reagerte raskt – tok kontakt med NLF 

Det var sjåførens arbeidsgiver som først tok kontakt med NLFs regionsjef kort tid etter ulykken. Saken ble umiddelbart videreformidlet til NLF-advokat Robert Aksnes i Advokatfirma Vectio og til NLFs kollegahjelp, som begge trådte raskt til for å bistå den unge sjåføren. 

– Dette viser hvor viktig det er å ha en arbeidsgiver og et forbund som reagerer raskt når krisen rammer. Det ga oss verdifull tid til å samle fakta og ivareta sjåførens rettssikkerhet, sier Aksnes. 

Grundig vurdering i retten 

Politiet beslagla førerkortet til sjåføren. Han samtykket ikke til dette.  

Politiet har i tilfeller der det er mistanke om et straffbart forhold som er så alvorlig at det senere kan føre til tap av førerretten, adgang til å holde sjåførens førerkort beslaglagt i inntil 3 uker, dersom sjåføren ikke samtykker. Hvis politiet ønsker å holde førerkortet beslaglagt ut over dette, må dette besluttes av domstolen. Romerike og Glåmdal tingrett behandlet saken 6. juni, etter at politiet ba om fortsatt beslag av førerkortet. Retten tok tydelig stilling: Sjåføren hadde opptrådt i tråd med alle gjeldende rutiner og regler, og ikke brutt aktsomhetsplikten etter veitrafikkloven  

– Min klient har brukt blinklys, speil, kamera og fysisk sjekket blindsonen før svingen. Han gjorde alt han skulle, og retten sier klart at han har vært så varsom som loven krever, sier Aksnes. 

Retten la vekt på at ulykken ikke kunne vært forhindret med noen realistiske tiltak fra sjåførens side. Bildemateriale viste at syklisten kom i høy fart ned en snarvei som ikke var beregnet for trafikk, og at han ikke var synlig før kollisjonen var et faktum. Et over tre meter langt bremsespor støttet opp under at syklisten trolig ikke klarte å stoppe i tide. 

– Dette er en tragisk hendelse som berører mange, også sjåføren. Men det er ikke tilstrekkelig å være involvert i en ulykke – det må foreligge faktisk uaktsomhet for at man skal kunne frata noen førerretten. I denne saken uttaler retten klart at vilkårene for beslag ikke er til stede, sier Aksnes. 

Saken er ikke ferdig etterforsket, men politiet fikk altså ikke medhold i at førerkortet kunne holdes beslaglagt mens politiet fortsatt etterforsker. Det betyr at sjåføren fortsatt er siktet, men han kan utøve sitt yrke mens politiet fortsetter etterforskningen.  

Uvurderlig hjelp 

Vidar Sand, daglig leder i C. P. Sand, skryter av den støtten sjåføren har fått etter ulykken – både fra kollegahjelpen og NLF-advokat Robert Aksnes. 

– Kollegahjelpen har vært en uvurderlig støtte. De reagerte raskt, fulgte ham til politiet etter ulykken, og har støttet ham gjennom hele prosessen, forteller Sand. 

Han understreker hvor viktig det er å kontakte Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i krisesituasjoner: 

– Å ta kontakt med NLF, som umiddelbart satte oss i forbindelse med både kollegahjelp og advokat, var helt avgjørende. Jeg kan ikke få rost dem nok, sier han. 

Nå er sjåføren tilbake i jobb, med sertifikatet i hånden og på veien igjen. 

– Han hentet førerkortet klokken 09.00 og var tilbake bak rattet allerede klokken 11.00. Etter eget ønske kjører han den samme ruten som før, avslutter Sand. 

En viktig seier for yrkessjåførene 

Saken understreker hvor viktig det er med faglig støtte og kompetent juridisk bistand når noe går galt. NLFs apparat – med regionsapparat, advokat og kollegahjelp – bidro til at saken ble raskt og grundig håndtert. 

– Det er godt å se at rettssikkerheten ivaretas også for yrkessjåfører i krevende situasjoner. Dette viser hvor viktig det er å ha noen i ryggen, sier Aksnes.  

Det er ikke slik at førerkortet automatisk skal beslaglegges bare fordi en sjåfør er mistenkt for å ha brutt veitrafikkloven.  

For at førerkortet skal kunne beslaglegges, må det først være skjellig grunn til mistanke. I tillegg vurderes flere andre forhold, som hvor sterke bevisene er, om sjåføren har kjørt særlig hensynsløst eller farlig, og hvilket behov vedkommende har for førerkortet i hverdagen. 

Det gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, og det må begrunnes hvorfor det anses som nødvendig for trafikksikkerheten å beslaglegge førerkortet. 

– Det er viktig å huske at å miste førerretten kan oppleves både som et yrkesforbud og som en form for forhåndsdømming. I denne saken har tingretten gjort en grundig vurdering, og konkludert med at det så langt i etterforskningen ikke finnes noe som tilsier at sjåføren kan dømmes for brudd på veitrafikkloven, sier Aksnes.