Lastebilnæringen er utvilsomt på veg inn i en karusell av innovasjon og utvikling. Innen 10 år vil kjøretøyparken se helt annerledes ut, og først i rekken av flere hypermoderne, innovative teknologibomber er det nye konseptet Nikola One.
Daglig leder ved Thor Tenden Transport AS, Rolf Olav Tenden, kan nå bekrefte at han har lagt inn en reservasjon på lastebilen.
Tenden og Tine først ute
- Vi ville være enda tidligere ute, men vi har hatt litt problemer med å få bestillingen gjennom. Nå har vi fått en reservasjonsbekreftelse, så da er det bare å glede seg, sier lastebileieren.
Thor Tenden Transport AS er etter det NLF kjenner til den første medlemsbedriften som har reservert Nikola One. Selv om de var tidlig ute, ble de slått på målstreken av Tine. De publiserte nyheten om sin reservasjon bare noen timer før Tenden.
Kommunikasjonsrådgiver Olav Håland i Tine kan fortelle at de håper lastebilen står på norske skilter innen 2019.
- Vi har fått et estimat på leveringstid på to til tre år. Dette vil også avhenge av servicepartnere, registrering til Norge og en avklaring av hvor disse trekkvognene kan få lov til å kjøre.
Nikola One med henger vil måle 25 meter fra ende til annen. Det betyr at den vil falle under modulvogntog-reglementet, med begrensninger knyttet til hvor det er lov å ferdes. Tine håper også på å få godkjent Nikola One med inntil 60 tonns totalvekt.
Mistet 1000 hk over natta
Samtidig er det vanskelig å vite nøyaktig hvordan det endelige kjøretøyet faktisk vil være, siden selskapet nå har endret informasjonen om lastebilen drastisk.
Da Nikola åpnet for bestillinger lovet de 2000 hk, 5000 Newtonmeter, drift på samtlige seks hjul, 0-100 på 30 sekunder fullastet, batterilading via en gassturbin drevet av CNG og en rekkevidde på nærmere 200 mil. Dette hørtes ut som en ren ønskedrøm, og det viste det seg også å være. I går tikket det nemlig inn en pressemelding som annonserte store forandringer. Nikola ønsker nå å tilby sin lastebil primært med brenselcelle i stedet for gassturbin, men lover den samme rekkevidden.
Det som derimot ikke står oppgitt i pressemeldingen er et drastisk fall i oppgitt effekt. På Nikolas hjemmesider er lastebilen nå oppgitt til "bare" 1000 hk og 2700 Nm, i tillegg til å sløyfe det tidligere annonserte 6x6-driftssystemet til fordel for et enklere 6x4-system. Samtidig oppgir de at gassturbinversjonen senere vil bli tilbudt på markeder hvor hydrogen ikke er tilgjengelig.
Oppgir samme akselerasjonstider
Til tross for et tap på 1000 hk og 2300 Newtonmeter, oppgir Nikola fortsatt en 0-100-tid på 30 sekunder fullt lastet. Dette tallet velger NLFs kjøretøyeksperter å ta med en klype salt, siden firmaet tidligere oppga samme sifre ved 2000 hk-versjonen.
Trevor Milton, lastebilens oppfinner og grunnlegger av Nikola Motor, har bekreftet til NLF at avduking av det første kjørbare eksemplaret vil ta sted allerede i desember. Og nå har altså de første norske bestillingene tikket inn.
Tesla følger hakk i hæl
Nikola er slett ikke alene om å satse på elektrisk drift innen tungbilsegmentet. Tesla har nå annonsert at de vil offentliggjøre sitt nye lastebilkonsept til neste år, og her er det grunn til å bli overrasket om det ikke utelukkende er snakk om batteridrift. Tesla-gründer Elon Musk er ikke typen som gir opp lett; snarere tvert imot. Siden de allerede har fått sterk konkurranse av nyetablerte Nikola, kan en regne med at Teslas trekkvogn vil skape store overskrifter når den blir avduket i 2017.
Ikke glem forbrenningsmotoren
Men før du løper til banken for å ta opp lån til elektrisk lastebil, er det viktig å stille seg spørsmålet: Vil det fungere i praksis? NLF-journalist og bilekspert Jan Harry Svendsen velger å holde hodet kaldt.
- Det er mange grunner til å være skeptisk. Først og fremst grunnet Nikolas drastiske skifte fra turbinhybrid til brenselcelle, men også med tanke på usikkerhet ved fremtidig tilgjengelighet av hydrogen, sier Svendsen. Han gleder seg likevel til å se det ferdige eksemplaret.
- Det blir interessant å se hvordan de løser de teknologiske utfordringene. Samtidig vil det gå opptil flere år før den settes i daglig drift. I mellomtiden må vi fortsatt søke etter de beste løsningene med dagens teknologi, altså forbrenningsmotorer med enten fossilt eller syntetisk drivstoff, avslutter Svendsen.