Med virkning fra 1. August 2002 er det innført en lov i Tyskland, som medfører at eieren av en henger/semitrailer vil ha ansvar på lik linje med eieren av trekkvognen, for ethvert tap eller enhver skade som skjer under bruk av kjøretøykombinasjonen.

I praksis betyr dette at den som er utsatt for en skade, kan rette krav om erstatning enten til eier av trekkeren eller eieren av traileren, eller begge parter. Tidligere skulle kravet alltid rettes mot eier av trekker, (slik som i alle andre land), fordi det er bare trekkeren som har egen ansvarsforsikring, (som også dekker traileren). Dette gjelder enten traileren har samme eier som trekkeren eller ikke.

Hvilke konsekvenser har dette for hengere eiet i Norge?

I de fleste land er det opprettet en instans, som alle forsikringsselskapene samarbeider om, som skal dekke skader fra kjøretøy som ikke har trafikkforsikring (ansvarsforsikring). I Norge heter dette Trafikkforsikringsforeningen (TFF). TFF vil alltid søke regress hos eieren av det uforsikrede kjøretøyet, og om nødvendig gå rettens vei.

I Tyskland kan vi tenke oss tre aktuelle situasjoner:

  1. Norsk vogntog med samme eier av trekker og trailer gjør skade. Eieren kan identifiseres raskt, og oppgjør skjer på vanlig måte.

  2. Norsk vogntog med forskjellig eier av trekker og henger gjør skade. Hvis krav rettes mot eier av hengeren, kan han normalt identifisere eier av trekkeren, og skaden dekkes på trekkerens trafikkforsikring.

  3. Norsk trailer trukket av utenlandsk trekker gjør skade. Hvis krav rettes mot traileren, vil TFF i Tyskland gjøre opp skaden, kreve regress hos TFF i Norge, som er forpliktet til å betale gjennom internasjonale avtaler. TFF i Norge vil deretter rette kravet mot eieren av traileren. Hvis han kan identifisere trekkeren, vil kravet rettes mot eieren av denne. Hvis ikke, må han betale selv.

Konklusjonen blir, at eier av trailer som ikke trekkes av egen trekker, må sørge for å vite hvilken trekker som til enhver tid trekker traileren.

Vi i If tror ikke det vil oppstå mange situasjoner som skaper problemer. Hvis det er eiere av trailere som trekkes mye av "fremmede" trekkere i Tyskland, og som ønsker en ekstra trafikkforsikring for trailerne, så skal vi finne en rimelig løsning på det.

If Skadeforsikring.
Lars E. Berntsen.