For fire år siden ble promillegrensen senket fra 0,5 til 0,2. Det har ført til at mange færre kjører med såkalt lavpromille, det vil si mellom 0,2 og 0,5.
I 2000 ble 384 bilførere tatt med lavpromille, mens tallet i fjor var gått ned til 161, viser tall fra Utrykningspolitiet (UP).
Vi er svært fornøyd med utviklingen. Da grensen var 0,5 mente mange at de kunne drikke litt, bare de holdt seg under promillegrensen. Hva litt er, varierer svært fra person til person. 0,2 grensen forteller at alkohol og bil ikke hører sammen, og dette ser ut til å ha virket positivt, sier avdelingsleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund.
Mer lovlydige
UP-sjef Odd Reidar Humlegård mener 0,2-grensen fungerer som en null-grense for vanlige folk uten alkoholproblemer. Høye bøter, hyppige kontroller og strenge straffer gjør at folk rett og slett ikke tar sjansen lenger og dermed er blitt mer lovlydige, sier han.
Totalt ble 8363 personer tatt for fyllekjøring i fjor. Det er en nedgang på åtte prosent siden 2001. Gjennomsnittspromillen er redusert fra 1,14 til 0,94.
For sommeren loves det hyppige kontroller over hele landet. Mindre drikking blant bilistene gir færre omkomne på veiene. I fjor ble 257 personer drept på norske veier. Det er 23 færre enn året før. Og tallet har gått kraftig ned de 10-15 siste årene. I Sverige er promillegrensen 0,2, mens Danmark har fremdeles 0,5. I Danmark er det i snitt 100 flere dødsulykker enn i Norge hvert år.