NLF har omtalt høringsutgaven av håndboken tidligere (se artikkel i Lastebilen nr 12 -2004), men først nå kan alle skaffe seg den endelige utgaven.

Hvem er så den nye håndboken beregnet for? I forordet skriver Statens vegvesen blant annet: ”Mange aktører og alle plannivå etter plan- og bygningsloven berøres i spørsmålet om varelevering. Veilederen er i første rekke utarbeidet til bruk for saksbehandlere og planleggere i kommunene og i Statens vegvesen samt konsulenter og arkitekter som har oppdrag for offentlige eller private aktører.

Veilederen skal kunne brukes både til byplanlegging, gateutforming og utforming av bygninger med butikker og annen næring. Hovedfokus er på bysentra, men også kjøpesentra med flere butikker utenfor sentrum er behandlet.”

Håndboken er utarbeidet i samarbeid med representanter for vareleverandører og transportnæringen, i tillegg til andre sentrale aktører. NLF, Leverandørenes Utviklings- og Kompetansesenter (LUKS), Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL), Direktoratet for Arbeidstilsynet og Miljøverndepartementet har alle gitt viktige innspill.

NLF har derfor kunnet gi en rekke uttalelser undervegs i arbeidet og har fått med mange viktige momenter. Forbundsstyret har allerede uttalt at dette er meget positivt og håper at håndboken vil få stor utbredelse blant involverte planleggere og arkitekter, osv.

Håndboken oppsummerer 8 viktige punkter:

  • Varetransport er nødvendig for en levende by
  • Kunnskap om varedistribusjon er viktig for god byplanlegging
  • Analyser og registreringer for gatebruk, transportstrømmer og biloppstilling må skille gods- og persontransporter
  • Lavt konfliktnivå i gate- og byromsbruk krever et helhetsperspektiv der varelevering inngår i plan og utforming
  • Utforming av gater og varemottak må ivareta et forsvarlig arbeidsmiljø for yrkessjåførene
  • Nye bygg og bygg under ombygging må sikres tilstrekkelig kapasitet for varelevering før detaljplanlegging igangsettes og byggetillatelse gis
  • Ingenbyer er like, miljøvennlige løsninger for varelevering må skreddersys til den enkelte by
  • Samarbeid med alle involverte parter fra et tidlig stadium gjør det lettere å finne fram til gode løsninger og få aksept for disse

Det er så sant som det er sagt!

Skaff deg et eksemplar av Hb 250 ved å kontakteStatens vegvesen Vegdirektoratet, Publikasjonsekspedisjonen, telefon 22 07 35 00.