Nasjonal vegdatabank (NVDB) er en ny veg- og trafikkdatabase som inneholder viktige fagdata om vegnettet, som for eksempel data som trafikkulykker, skilt, belysning, vegdekke og tillatt aksellast. Disse dataene vil visualiseres sammen med geografiske områder ved hjelp av kartverktøy tilpasset ulike brukere.

NVDB skal bidra til å forvalte, drifte, vedlikeholde og utvikle det offentlige vegnettet på en samfunnsnyttig måte, samt legge til rette for bedre tilsyn med kjøretøy og trafikanter. Systemet er utviklet i regi av Statens vegvesen, men vil også ha eksterne brukere innen andre offentlige etater, kommuner, organisasjoner, transportnæringen og ikke minst publikum.

Totale utviklingskostnader for NVDB beløper seg litt i overkant av 100 millioner kroner.

Viskart for publikum

I forbindelse med den offisielle NVDB-åpningen ble også publikumsversjonen av Viskart lansert. Viskart er et webverktøy med enkel innsyn til noe av innholdet i NVDB databasen. Viskart gir oversikt over hele veinettet i landet, strekninger utsatt for ulykker og informasjon om bomstasjoner. Publikum kan for eksempel planlegge en sykkel- eller biltur ved å se hvilken type veg som finnes på strekningen, se på kart eller flyfoto over et interessant område, eller søke etter en gateadresse eller et stedsnavn.

Transportnæringen kan ha nytte av Viskart for å finne fartsgrenser, tillatt aksellast eller andre data som kan ha effekt på valg av kjørerute. Disse datasettene er også tilgjengelig i Visveg, en ruteplanlegger som er tilgjengelig på Vegvesenets Internettside. Gjennom Viskart er det også mulig å hente ut rapporter om veglengder, trafikkutvikling pr fylke og år og antall drepte og skadde pr fylke og år. Rapportene kan være av interesse for både publikum og fagpersoner i ulike offentlige enheter eller organisasjoner.

Viskart er det første verktøyet som gjøres tilgjengelig for brukerne. Ut over året vil det lanseres flere løsninger med avansert funksjonalitet for ulike brukergrupper. Dette er verktøy som blir tilgjengelig kun for autoriserte eller påloggede brukere. Disse løsningene kan foreta avanserte analyser av datagrunnlaget, oppdatere vegnettet og fagdata eller gi detaljerte rapporter og sammenstillinger av datainnholdet i NVDB.

Kilde: Statens vegvesen