Lavtlønnstillegget er lagt på alle overenskomster som ligger under 90 prosent av industriarbeiderlønn. Dette omfatter Transportoverenskomsten/Godsavtalen og Miljøoverenskomsten som får lavtlønnstillegget, mens Bussbransjeavtalen ikke får dette tillegget . Det er forutsatt at den nye AFP ordningen ikke innebærer økte utgifter for arbeidsgiverne.

Forbundsvise tilpasningsforhandlinger
Som en del av årets sentrale oppgjør ble det i tillegg gjennomført forbundsvise tilpasningsforhandlinger. Resultatet av de forbundsvise tilpasningsforhandlingene skal ikke iverksettes før oppgjøret er vedtatt. Det samme gjelder sentrale lønnstillegg som følger av meklingen. Detaljene vedrørende de forbundsvise oppgjørene, er foreløpig ikke klart. NLF vil komme tilbake til saken om kort tid.

Forholdet til særavtaler
Lønnstilleggene legges på tariffavtalenes lønnssatser. De som har sagt opp særavtaler, må sørge for at nye satser i bedriften ikke blir lavere enn det som følger av forhandlingsresultatet. Vi minner også om at resultatet kun er anbefalt av organisasjonene, og at medlemmene nå skal stemme over resultatet.

Avstemning
Svarfristen til Riksmeklingsmannen er satt til 24. april 2008. Medlemsbedrifter i NHO skal stemme over resultatet før det blir endelig vedtatt.

Riksmeklingsmannens forslag kan leses her:

Riksmeklingsmannens forslag - LO

Riksmeklingsmannens forslag - YS