Mattilsynet har ikke anledning til å dispensere fra transportforordningens krav om kompetansebevis, men forordningen i seg selv inneholder enkelte bestemmelser om unntak. Disse unntakene gjelder: Transport av egne dyr til og fra beite. Transport av dyr over strekninger på opp til 65 km uavhengig av om det gjelder egne dyr eller ikke.
Mattilsynet innser likevel at bransjen ved stort sykefravær som følge av influensapandemien, kan få problemer med å skaffe til veie tilstrekkelig mange sjåfører/ledsagere med kompetansebevis til å få gjennomført nødvendige transporter av dyr i denne perioden.
Mattilsynet vurderer at man ved stort sykefravær pga pandemisk influensa i noen tilfeller kan gjennomføre transport av levende dyr ved bruk av sjåfører/ledsagere uten kompetansebevis. Mattilsynet understreker imidlertid at regelverket skal oppfylles i den grad dette lar seg gjøre, og at de enkelte aktørene har ansvar for å gjennomføre tiltak for i størst mulig grad å sikre dette. Slike tiltak kan for eksempel innebære en omstrukturering av ruter eller endringer i bruk av personell osv, for å i størst mulig grad overholde regelverkets krav om kompetansebevis.
Uansett, må dyretransportøren søke Mattilsynet om tillatelse.
Formålet med kravet om kompetansebevis er å sikre god dyrevelferd under transport. En betydelig reduksjon i mulighetene til å gjennomføre dyretransport kan få potensielt store dyrevelferdsmessig konsekvenser, for eksempel i form av plassmangel i fjøs dersom dyr ikke kan transporteres til slakteri, eller hvis livdyrsalg må utsettes. Ut fra en samlet vurdering mener Mattilsynet derfor at den helt spesielle situasjonen med pandemisk influensa i noen tilfeller kan medføre at regelvekets krav om kompetansebevis for sjåfører og ledsagere må settes til side.
Kilde: Mattilsynet