Før helgen var det duket for NLFs seminar om bilbergingpå Hotel Bristol i Oslo, der oppunder 50 interesserte samlet seg for foredrag, gruppearbeid, samt sosialt samvær fredag og lørdag.
Fredag var et av hovedinnleggene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Representantene Siri Munkeby og Kari Haugdal presenterte RessReg et register som foreløpig er på tegnebordet, men som kan bli et webbasert nasjonalt ressursregister for redning og beredskap. Det er en forutsetning at de som skal være brukere av registeret benytter verktøyet i det daglige. Like viktig er det at ressurseiere jevnlig oppdaterer sine ressurser slik at informasjonen er pålitelig.
DSB ønsker at også bilbergere skal være med i denne oversikten, og benyttet anledningen på seminaret til å understreke at bilbergere er en viktig ressurs i forbindelse med samfunnsberedskap.
Dette er en positiv anerkjennelse av den kapasiteten som våre medlemmer besitter, sa Roar Melum i NLF etter presentasjonen. Melum er regionleder i NLF Trøndelag, og fagansvarlig for faggruppa «Bilberging og spesialtransport».
Ann Kristin Fordal, daglig leder i Viking Trondheim, var også til stede på seminaret, og var positiv til DSBs planer.
Vi har jobbet for en slik anerkjennelse i mange år. På flere steder blir bilbergere kun ansett som en skrothandler man ringer til når vraket skal hentes. Vi er så mye mer enn det, og jeg håper at et system som dette kan bidra til at vår viten og kunnskap, samt hvilke områder vi faktisk kan brukes til, blir mer synlig, sa hun.
Stian Fuglehaug er fagsjef for berging i Forsvaret, og han jobber med å kurse nye bilbergere. Han var på seminaret for faglig påfyll, og for å se hva som rører seg i bransjen. Også han mener DSBs ønske om å innlemme bilbergere, er positivt.
Jeg har i utgangspunktet tro på Ress Reg, men det spørs jo litt hvordan et slikt system blir brukt. Det er lurt å samle viktig data som dette på ett sted, men det er også veldig viktig at det vedlikeholdes og blir fulgt opp fortløpende, understrekte Fuglehaug.
Roar Melum mener at det bør være aktuelt også for andre NLF-bedrifter å være med i et slikt register.
Både tankbiler og kranbiler er eksempler på kjøretøy som kan være nyttige å ha oversikt over i et beredskapssystem, poengterer Melum.
NLFs medlemmer har store ressurser, og jeg er glad for at DSB åpner for et samarbeid som kan gjøre dette mer synlig.
DSB skal ved årsskiftet søke Justis- og beredskapsdepartementet om midler til videre utvikling og drift av Ress Reg.
Les mer om Ress Reg og om bilbergerseminaret i neste nummer av NLF Magasinet.