Arbeidstilsynet melder om at halvparten av dødsulykkene i arbeidslivet de siste årene har skjedd i virksomheter med under ti ansatte. Det er også de små bedriftene som oftes bryter arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet mener noe av forklaringen kan ligge i at små bedrifter ikke nødvendigvis har tid og ressurser til arbeidsmiljøarbeid. For at det skal bli enklere å holde oversikt med regelverket, har 47 forskrifter i arbeidsmiljøloven blitt redusert til seks, med virkning fra 1. januar i år.

– Det aller viktigste når det gjelder gode rutiner for helse, miljø og sikkerhet, HMS, på arbeidsplassen, er at man faktisk følger dem, understreker kvalitetsleder i NLF, Inge Børli. Som ansvarlig for NLFs HMS-system, samt bransjestyringssystemet Kvalitet og miljø på vei, som også inneholder HMS-rutiner, har han lang erfaring med arbeidsmiljøarbeid i transportbedrifter. Han har ingen fullstendig oversikt over ulykker eller regelbrudd i bedrifter som bruker disse systemene kontra de som ikke gjør det.
– Men, det jeg vet er at de bedriftene i NLF som systematisk bruker Kvalitet og miljø på vei, alltid får gode tilbakemeldinger av Arbeidstilsynet ved inspeksjoner, sier Børli.

Les mer om HMS og Kvalitet og miljø på vei her.

De nye arbeidsmiljøforskriftene ligger på Arbeidstilsynets nettsider, her.