Selv om utvalget som har jobbet med prosjektet ikke hadde mandat om å levere én krystallklar konklusjon, er det nok flere som hadde forventet enda tydligere signal. Utvalget konkluderer ikke om det er bru eller tunnel som bør bygges, men at det må jobbes videre med kryssingsalternativene.
De anslår at en fremtidig ny kryssing kan koste opp til 60 milliarder kroner. Det er 26 ganger så dyrt som det Hardangerbrua kostet.
Må vite mer
Både tunnel og bru kan redusere reisetiden kraftig og binde byområdene i Østfold og Vestfold tettere sammen.
– Vi må vite mer om kostnader, teknologisk løsninger, nytten for trafikantene og forhold knyttet til risiko og sårbarhet, før vi kan velge mellom bru eller tunnel Moss - Horten, sier regionvegsjef Per Morten Lund i Region øst, som har ledet styringsgruppa for utredningen.
Konseptvalgutredningen (KVU) skulle etter planen vært ferdig i løpet av sommeren, men prosjektet trenget mer tid. Selv om de har fått det er det fortsatt ingen endelig konklusjon.
Overleveres samferdselsministeren
I finalerunden har følgende konsepter blitt analysert: forbedret ferjetilbud, veg og jernbane via Hurumlandet og bru og tunnel mellom Moss og Horten.
Utredningen ble overlevert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) onsdag.
Bru – kortere reisetid og best for kollektivtransport og sykling
Konseptet med bru mellom Moss og Horten kan redusere reisetiden mellom E6 og E18 med 35-40 minutter. I dette konseptet er det lagt inn kryss med lokalveger som gir kort reisevei mellom Moss og Horten, 10-15 kilometer (avhengig av plassering av kryss). Videre gir dette konseptet god mulighet for å tilrettelegge for kollektivtrafikk og sykling.
For å unngå varige inngrep i landskapet i store vernede områder på søndre Jeløy og i Horten, er det forutsatt at brua legges i tunnel eller kulvert ved ilandføring. Antatte byggekostnader for denne løsningen er 35-60 milliarder kroner.
Tunnel - litt mindre trafikk, men lavere kostnader enn for bru
Konseptet med tunnel mellom Moss og Horten gir omtrent samme tidsgevinst som bru for reiser mellom E6 og E18. I dette konseptet er det ikke mulighet for kryss sentralt i Horten, og reiseveien mellom Moss og Horten blir lengre, ca. 30 kilometer.
En tunnel utelukker imidlertid syklende og gående. Antatte byggekostnader for tunnelen er mellom 15-25 milliarder kroner, som gjør at dette konseptet kommer samfunnsøkonomisk bedre ut enn bru.
Et konsept rommer flere muligheter
I utredningen er det analysert virkninger av ett alternativ innenfor hvert konsept. Valg av andre løsninger innenfor konseptet kan påvirke både nytte og kostnader.
Flere bilreiser og økte klimagassutslipp
Både bru - og tunnelkonseptet gir mer biltrafikk og økte klimagassutslipp. Det er derfor konflikt mellom målene om effektiv transport og om et miljøvennlig transportsystem.
På kort sikt anbefales forbedret ferje og utbygging av rv. 19
På kort sikt anbefales det at rv. 19 utvikles med et høyfrekvent og mest mulig miljøvennlig ferjetilbud. Dette forutsetter utbygging av rv. 19 i tunnel gjennom Moss.
Ikke marked for jernbane over Oslofjorden
Konseptvalgutredningen har analysert jernbanekryssing som en del av Hurumforbindelsen, men en jernbaneinvestering på anslagsvis 40-50 milliarder kroner kan ikke forsvares ut fra markedsgrunnlaget.
Rv. 23 Oslofjordforbindelsen – bru kan gi størst nytte på lang sikt
Den vurderte bruløsningen går over nordenden av Håøya og vil korte ned strekningen mellom E6 og E18 med seks kilometer. Forventet kostnad for bru er anslått til om lag 13 milliarder kroner, mens bygging av nytt løp i Oslofjordtunnelen er kostnadsberegnet til 3,4 milliarder kroner. Bruløsningen vil imidlertid gi en mye lengre strekning med firefelts motorveg enn alternativet med nytt tunnelløp.
Videre prosess
Konseptvalgutredningen er på høring frem til 1. mars 2015 og skal samtidig kvalitetssikres av eksterne konsulenter. Regjeringen beslutter da hvordan den videre behandling skal være.
– Utredningen vil være et godt grunnlag når regjeringa skal velge hovudløsning for planlegging av det framtidige transporttilbudet over Oslofjorden, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
– Vi vil ta stilling til valg av løsning etter at høringsrunden og KS1-prosessen er ferdig, som en del av grunnlaget for ny Nasjonal transportplan, legger han til.
Dette var oppdraget i konseptvalgutredningen:
- Utvikle konsepter som kan redusere Oslofjorden som barriere for transport
- Utrede bru som alternativ til utvidelse til nytt tunnelløp for riksveg 23 Oslofjordforbindelsen