«Transportpolitiet – når er dette på plass?» var spørsmålet NLF satte på dagsorden da de fire ovennevnte etatene møttes til debatt på Kiel-ferja fredag ettermiddag.
«Hvordan skal kontrolletatene samarbeide for å løse samferdselsministerens utfordringer og få bukt med juks, kriminalitet, trafikkfarlige vogntog og uanstendige arbeidsforhold?» Var undertittelen for debatten.

Vegvesenet droppet ut
120 NLF-medlemmer fikk med seg debatten i den største aulaen om bord på Color Magic. Det ble ingen magisk eller heftig debatt, til det var enigheten i kvartetten for stor. Litt synd var det at Statens vegvesen ikke hadde funnet anledning til å stille i panelet.

Myndighet
Både tollsjef Bjørn Røse og regiondirektør Ann Kjersti Kjeia Sletten i Skatt øst kunne nok gjerne tenkt seg mer myndighet, gjerne politimyndighet, og mer effektive virkemidler til å reagerer og avslutte saker. Regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet var også opptatt av mer effektivitet og utbytte på tvers av fagetatene, men noe politimyndighet følte han ikke behov for.
UP-sjef Runar Karlsen var ikke uten videre med på at andre enn politiet skal ha politimyndighet og viste til at når politiet aksjonerer tar de ikke tak i bare ett forhold, men gjerne hele strafferegisteret når det er nødvendig.

For mye prat
Tilskuerne i salen kom også så vidt til orde, og flere ga uttrykk for at det blir mest prat og lite handling.

– Ting tar for lang tid. Jeg er opptatt av effektivitet for å få resultater. Det går alt for sakte, sa Jan Yngvar Tømmerholt.

– Ja, vi er for trege, men også jeg er utålmodig, svarte Sletten fra Skatteetaten.

– Vi har mye muskler sammen, men er ikke flinke nok til å bruke dem, la hun til.

Hun etterlyser en langt mer tydelige bestillinger fra myndighetene som setter rammene og målene for hva etatene skal jobbe med og oppnå.

Sett i gang
Stortingsrepresentant og leder av transportkomiteen Linda Hofstad Helleland (H) var også til stede på debatten. Hun fikk en klar oppfordring om å kalle inn partene til et møte i løpet av kort tid slik at partene kunne stake ut kursen videre.

– Flott, sa Tømmerholt,

– Da ser jeg fram til gode resultater når vi møtes til seminar om ett år, la han til.

Ros til NLF
Alle paneldeltakerne roste NLF for å satt tema på dagsorden. Administrerende direktør Geir A. Mo håper dette er sporen til nye grep for kontrollmyndighetene.

– Slik det er nå blir det bare noen veldig gode, men alt for sjeldne, ad-hoc-kontroller der alle partene deltar. Så går det seks måneder til neste gang, og alt må startes på nytt. Det hjelper ikke med gode intensjoner, nå må det bli mer enn det, sa han.

LES MER OM DEBATTEN I NLF-MAGASINET SOM KOMMER UT I MÅNEDSSKIFTET JANUAR/FEBRUAR.