Få - om ingen - har jobbet hardere for å sette dieseltyveri på agendaen enn bergenseren Willy Padøy. Han serverte problemstillingen til hele det norske folk på NRK Brennpunkt-dokumentaren Forbrytelse uten straff tidligere i år. Der jaget han selv dieseltyver i Bergens gater i påvente av oppfølging fra politiet.
Bakgrunn - Dieseltyveri: Denne gangen gikk det bra
Oppmerksomheten som fulgte i kjølvannet av TV-programmet ble muligens noe større enn han hadde forventet. Henvendelser fra frustrerte kollegaer rant inn; Padøy ble sett på som en talsperson for kampen mot dieseltyveri. Men til tross for tilbakemeldingene er han slett ikke klokere nå enn før.
Helorganisert nettverk
- Jeg har ikke hørt om noen tyverier i Bergen siden dokumentaren gikk på luften, sier Willy. Han tar en lang pause før han fortsetter:
- Men vi vet de kommer tilbake. De gjør alltid det. Vi kjenner til hus hvor det bor opptil 30 østeuropeere, som er her på ”arbeid”.
Willy lager anførselstegn i luften med fingrene.
- De holder på her en stund, så blir de sendt hjem på avspasering og blir byttet ut med andre. Dette er helorganisert. Men politiet gjør ingenting.
Henlagt tross klare bevis
Padøy satte opp kameraovervåkning rundt bygget etter gjentatte dieseltyverier. Ikke lenge etter monteringen fanget han varebilen til en tyv på kamera, etter en dramatisk flukt fra åstedet hvor en ansatt nesten ble overkjørt. Han tok kontakt med politiet og anmeldte tyveriet. Samtidig besluttet han å lete etter varebilen på egen hånd. Etter et par timers søk ble bilen observert i Bergen vest. Padøy kontaktet politiet nok en gang, som kom og beslagla kjøretøyet. Denne gangen var han sikker på at tyveriet skulle oppklares. Men nei. Sjåføren ble aldri funnet, og saken ble etterhvert henlagt.
Systematisk nedprioritering
I Brennpunkt-dokumentaren la NRK frem en intern prioriteringsliste som viste at vinningskriminalitet blir systematisk nedprioritert i Vest politidistrikt. Avsløringen kom ikke som en overraskelse på den garvede bedriftseieren.
Opplevd dieseltyveri? Registrer hendelsen her
- Jeg skjønner ikke at forebyggende arbeid ikke blir prioritert i større grad. Hvis det blir tatt tak i på et tidlig tidspunkt, sparer en samfunnet for enorme summer. Å helt åpenlyst nedprioritere en hel liste av lovbrudd, det er som å slippe en atombombe. Det signaliserer jo at det er fritt fram, mener han.
Tøffere mottiltak skaper tøffere kriminelle
Lastebileieren har valgt å ta i bruk avskrekkende midler som kameraovervåkning og hyppige kontroller på området av vektere og egne ansatte. Samtidig ser han at andre tyr til sterkere grep. Han tror det kan føre til en ond sirkel.
- Skal en måtte true med skampryl for å hindre tyveri? Slik skal det jo ikke være. Men vi ser jo at mange ikke har andre utveier. For å anmelde hjelper jo ikke. Politiet bryr seg ikke, det står jo svart på hvitt. Men hvis det blir sånne tilstander, risikerer vi jo at de kriminelle blir tøffere også.
Alltid på vakt
Dette er en tendens som statistikkene dessverre allerede kan bekrefte. I NLFs kriminalitetsundersøkelse kommer det frem at stadig flere opplever vold, trusler og overgrep.
Willy Padøy er først og fremst bekymret for de ansatte.
- Jeg må verne om arbeidsplassene på huset. Dette går utover alle som jobber her, de føler seg ikke trygge.
På veg tilbake til bilen etter intervjuet blir vi selv vitne til hvor årvåken han har blitt. En litauisk-registrert Peugeot Partner kommer plutselig trillende sakte rundt hjørnet på bygget. Padøy nøler ikke med å stoppe bilen for å finne ut hva de holder på med. Etter en kort samtale med sjåføren blir bilen vinket avgårde.
- Denne gangen var det falsk alarm, sier han med et smil som ikke varer lenge.