Problemet med høyt utslipp av NOx fra dieselkjøretøy gjør seg gjeldende i stadig større grad. I Bergen er det allerede gjort forsøk med såkalt datokjøring på dager med spesielt høy luftforurensing, og nå har de innført permanent økning i bompengesatsene i rushtiden.
Selv om luftkvaliteten har vært ekstra ille i Bergen, sliter også Oslo med de samme utfordringene. Dette har byrådet tatt alvorlig. Derfor innføres nå et forbud for dieselkjøretøy på dager med spesielt høy luftforurensing. Likevel kan det se ut som om politikerne på østlandet har tatt et steg videre når det kommer til hvordan restriksjonene implementeres i praksis.
Rushtidavgift i Bergen, dieselforbud i Oslo
I Bergen drar rushtidavgiften alle kjøretøy med forbrenningsmotor over en kam, uansett hvor lavt utslipp det skulle ha. Dette fører til at lastebiler med Euro VI-teknologi, som er dokumentert å ha et langt lavere utslipp av NOx-partikler enn dieselpersonbiler, betaler en uforholdsmessig høy del av rushtidavgiften. Mens personbilene slipper unna med en økning på 27 kroner, betaler kjøretøy over 3500 kilo hele 52 kroner mer for å passere gjennom bomringen i rushtiden. Dette kan riktignok være en god vurdering når det kommer til eldre tyngre kjøretøy uten dagens rensesystemer. Men når det kommer til nyere lastebiler med Euro VI-teknologi og mikroskopisk NOx-utslipp, virker avgiften noe malplassert.
Dette budskapet har NLF forsøkt å kommunisere til politikere gjennom de siste månedene. Nå kan det virke som om tankene har slått rot. For når byrådet i Oslo nylig publiserte reglene for dieselforbudet, kunne vi lese følgende under avsnittet om fritak:
"I tillegg gjelder dieselforbudet ikke for kjøretøy over 7,5 tonn som benytter Euro VI-teknologi."
Ønsker videre dialog rundt HVO-drivstoff
- Dette er et signal om at politikerne har hørt oss, sier fylkesleder i NLF Oslo & Akershus Harry Nilsen. Han hadde nylig et møte med MDGs byråd for klima og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg. Da ble temaet Euro VI-teknologi tatt opp, i tillegg til bruk av HVO-drivstoff som et renere alternativ til dagens diesel. Han er fornøyd med at Euro VI-lastebiler fritas for dieselforbudet, men ønsker samtidig videre dialog med bystyret rundt langsiktige løsninger.
- I stedet for et forbud kan det være bedre å pålegge transportører i Oslo-området å bruke HVO-drivstoff, forteller Nilsen.
HVO, eller hydrogenert vegetabilsk olje, er et syntetisk biodrivstoff basert på vegetabilsk olje eller animalsk fett som i prosesseringen blir tilført hydrogen. Resultatet blir en fullstendig fornybar kjemisk kopi av tradisjonell diesel. CO2-utslippet reduseres med 65-85 prosent (ved bruk av Statoils HVO100) og NOx-utslippet reduseres med inntil 10 prosent, avhengig av motortype. De fleste lastebilprodusentene godkjenner i dag bruk av HVO på sine nye kjøretøy, deriblant Scania, Volvo og Mercedes-Benz.
Nekter å godkjenne HVO på personbiler
Når det kommer til personbiler er det hittil nesten ingen som gir HVO grønt lys. Citroën og Peugeot er unntaket. De øvrige produsentene nekter å godkjenne drivstoff som ikke oppfyller den såkalte EN 590-standarden. En kan likevel spørre seg hvor stor faren er når PSA-gruppen, med dens flora av tilgjengelige motortyper, godkjenner HVO for bruk uten noen tilpasninger. Inntil videre må Oslo-borgere investere i en Euro VI-lastebil hvis de ønsker å bruke et dieseldrevet kjøretøy på dager med høy luftforurensing.