Et liv bak rattet er et krevende liv. Tunge løft, lange strekk i førersetet, høyt ansvarsnivå, stress og ugunstige arbeidstider bidrar til å tære på helsen til yrkessjåføren. En SSB-rapport som tar for seg dødelighetsraten i forskjellige yrker bekrefter dette: Veitrafikkarbeidere, deriblant hovedsakelig vare- og lastebilsjåfører, men også buss- og drosjesjåfører, har 35 prosent høyere dødelighet enn gjennomsnittet.
Mister et år av livet
Og det hjelper ikke å pensjonere seg heller, hvis en skal tro SSB. For som de selv skriver i rapporten: ” Også som pensjonist hadde denne yrkesklassen en høyere dødelighet enn gjennomsnittet. I hele perioden mellom 1980 og 2000 var forventet levealder som 67-åring om lag ett år lavere enn gjennomsnittet.”
Med andre ord: Sjåføryrket er en livsstil som bokstavelig talt følger deg helt til graven. Men det trenger nødvendigvis ikke å være slik.
Permanente endringer må til
Det finnes nemlig løsninger som reduserer dødelighetsrisikoen betraktelig. Her snakker vi riktignok ikke om en quick fix, men om å permanent endre skadelige levevaner og danne sunne og positive helsemønstre. ”Dette høres slitsomt ut”, tenker du kanskje. Men hva er verst – å bli utsatt for de mange livsstilsproblemene sjåføryrket drar med seg, og i verste fall slite med sykefravær og uførhet, eller ta tyren ved hornene og styrke kroppen fra innsiden og ut?
Og det er her vi kommer inn. NLF har satt seg som mål å bedre allmennhelsen til dere som lever ute på veien. Og vi har en smart måte å gjøre det på.
Skreddersydd for lastebilsjåfører
Vår samarbeidspartner AktiMed består av en rekke eksperter som hjelper folk i gang med trening, bidrar til livsstilsendringer og vektreduksjon. Hvis du ønsker hjelp til å styrke helsen kan AktiMed lage et skreddersydd program hvor en personlig trener følger deg opp på nett og over telefon over tre måneder. Alt blir tilpasset ditt behov og ønske og du vil også få medisinsk oppfølging slik at du har full oversikt over allmenntilstanden din.
Med disse verktøyene på plass begynner den lange veien mot målet – å snu dødelighetstrenden og gjøre sjåføryrket sunnere.
- Vi har lang erfaring i å drive med denne typen oppfølging og har meget gode resultater å vise til, sier Harriet Hestad fra AktiMed.
Nå vil Harriet og resten av trenerne i AktiMed lage et eget treningsopplegg for lastebilsjåfører. I utgangspunktet blir det åpnet opp for 100 deltakere.
- Vi tror det blir rift om disse plassene, sier hun.