Løsningene går under forskjellige navn, men prinsippet er det samme: Lette, sterke og stablebare plastpaller som kan resirkuleres. De har lengre levetid, gir muligheter for økt volummengde og reduserer behovet for returtransporter. Hvis miljøregnskapene vi får oppgitt fra produsentene viser seg å stemme, kan dette hjelpe næringen med å møte stadig sterkere krav til energiledelse.

Lastbærere kan veie 60-80 kilo

Beregninger gjort av bransjeaktører viser at ca 70-80 prosent av pallpakket gods i gjennomsnitt veier mellom 350-450 kilo. Mye av dette godset transporteres på trepaller som veier mellom 25-30 kilo. I mange tilfeller benyttes det i tillegg ofte pallkarmer i tre slik at lastebærer og emballasje kan veie så mye som 60-80 kilo. Konsekvensen av dette blir at emballasjens vekt står for en stor andel av den totale transporterte vekten. Og det er her plastpall-løsningene kommer inn.

IP-Group er et av selskapene som leverer slike løsninger. De skiller seg ut med sitt produkt Miljøpallen, som er en totaltjeneste hvor hele kretsløpet blir inkludert i systemet. Bakevareleverandøren Pågen er en av kundene som har konvertert til IP-Groups miljøpall-system. Etter at de byttet fra tre til plastpall, har de etter sigende redusert returtransporter med 40 prosent. Dette utgjør 253 lastebilturer. I tillegg kunne de redusere lagerplassen siden det nye pallesystemet er langt mer stablingsvennlig. Med trepaller kunne en sette 18 i høyden. Med miljøpallen kan det stables 30. Slik kunne de stryke 70 000 paller fra regnestykket.

Mange på markedet

I tillegg til IP-Group har også selskapene  Accon, Auer PackagingSP-System Norge, Strømbergs Plast og Norsk Lastbærer Pool plastpallsystemer klare for bruk.

Plastpaller finnes til alle transportbehov. Her er en spesielt lett modell fra Auer Packaging som faktisk koster mindre enn en tradisjonell trepall. Foto: Auer Packaging AS Plastpaller finnes til alle transportbehov. Her er en spesielt lett modell fra Auer Packaging som faktisk koster mindre enn en tradisjonell trepall. Foto: Auer Packaging AS

Gir bedre arbeidsmiljø

Salgsdirektør i IP-Group Norway AS, Geir Vidar Persen, er overrasket over at ikke flere norske transportører har fått øynene opp for produktet.

- Det handler om å ta ansvar for hele verdikjeden. Norske transportører må tørre å bevege seg inn på kundens arena og etterlyse fraktløsninger som er mer miljøvennlige, og ikke bare nøye seg med å frakte godset fra A til B.

Persen nevner også helse og sikkerhet som et moment. Ifølge Arbeidsmiljølovens anbefalinger for tunge løft, er ikke enkeltløft over 25 kilo anbefalt. En fuktig trepall veier gjerne godt over dette. Plastpaller veier derimot bare 15-16 kilo og absorberer ikke fuktighet slik at vekten forblir konstant.

- I tillegg har ikke våre paller verken fliser eller spiker, så en slipper irriterende småskader som følge av slike ulemper, legger han til.

Geir Vidar Persen i IP-Group Norway har satt seg som mål å tilby en totaltjeneste innen leveranse og sporing av sine miljøpaller. Foto: IP-Group AS Geir Vidar Persen i IP-Group Norway har satt seg som mål å tilby en totaltjeneste innen leveranse og sporing av sine miljøpaller. Foto: IP-Group AS

Sporer alle pallene

Vårt første spørsmål da vi hørte om løsningen, var hvorvidt det er gunstig å investere i miljøpaller når en sannsynligvis må sende disse bort til en kunde og få en tradisjonell trepall i retur. Vil det ikke være vanskelig å samle inn pallene igjen?

- Vi tar ansvar for logging og sporing av pallene. Alle våre Miljøpaller er utstyrt med RFID-chip som gjør at vi kan følge med på hvor de befinner seg. Kunden trenger ikke å tenke på retur i det hele tatt. Målet vårt er å levere en totalløsning, sier Persen.

Lønnsomhet etter ett år

Kostnadsnivået ved innkjøp av en miljøpall ligger riktignok noe høyere enn ved tradisjonelle trepaller. Men likevel mener Persen at dette vil lønne seg på sikt.

- Miljøpallen har i gjennomsnitt 6,5 års lengre levetid enn trepaller. Dette kombinert med lavere forbruk, færre returtransporter og mindre behov for lagringsplass gjør at vi kan se en lønnsomhet fra investeringen allerede etter ett år.

Samtidig understreker han at det ikke bare er mulig å kjøpe. En miljøpall kan også leies.

- Hvis en velger å gjøre dette, tilbyr vi palleutleie til en lavere månedskostnad enn trepaller.

Fakta:

Plastpaller kan redusere en gjennomsnittlig trailervekt med 600-700 kilo

Lengre livslengde enn trepaller

Panteløsninger, 100 % resirkulerbar

Redusert antall returtransporter takket være stablingsbarhet

Stor besparing av lagerplass gjennom stablingsbarhet

Redusert brenselforbruk gjennom lavere vekt

Disse tilbyr plastpall-løsninger i dag:

Accon AS

Auer Packaging AS

IP-Group AS

Norsk Lastbærer Pool

SP-System Norge AS

Strømbergs Plast