– Norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, og fremtiden er veldig usikker. Derfor har vi satt i gang en rekke strakstiltak som skal bidra til å redde bedriftene og arbeidsplassene. Ikke alle bedrifter og virksomheter har blitt fanget opp av de krisepakkene vi har lagt fram, derfor jobber vi med videre tiltak. Kompensasjonsordningen skal være med på å hindre at levedyktige bedrifter må legges ned, sier næringsminister Iselin Nybø (V).
Det arbeides sammen med Finans Norge med en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en sentral digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata. Det vil bidra til at ordningen kan iverksettes raskt og at pengene blir utbetalt så snart som mulig. Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10-20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.
Effektiv, rask og enkel
– I vår siste tiltakspakke som ble oversendt myndighetene denne uken anbefalte vi at myndighetene i stor grad adopterer modellen som Danmark har benyttet. Etter det vi kan se fremstår det som om dette budskapet har blitt hørt, forteller NLF-direktør Geir A. Mo.
Han tror grepene som nå tas kan bidra til å sikre fremtiden til konkursutsatte bedrifter.
– Vi må fortsatt sette oss inn i alle detaljene i den foreslåtte løsningen. Men basert på de signalene vi får, ser dette ut som et virkemiddel som kommer viktige deler av næringslivet til gode.
Innretningen av kompensasjonsordningen vil være basert på syv prinsipper:
1. Ordningen skal være effektiv og virke raskt
Pengene skal bli utbetalt som en kontantstøtte, og komme næringslivet til gode så fort som mulig. Å benytte bankene og tilgjengelige registerdata, i stedet for å sette opp en ny byråkratisk organisasjon, vil bidra til det.
2. Ordningen skal være målrettet
Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer.
3. Ordningen skal være midlertidig
Kompensasjonen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget.
4. Ordningen skal favne bredt
De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet rammer norsk næringsliv bredt og treffe næringer som har behov for hjelp og som ikke har evne til å bære sine faste kostnader. Ved å etablere én omfattende ordning som treffer bredt, reduserer vi sannsynligheten for å måtte innføre små spesialordninger rettet mot enkeltbransjer eller tilfeller.
5. Ordningen skal være enkel
Det må være så enkelt som mulig både å benytte og administrere ordningen.
6. Ordningen må være i samsvar med statsstøtteregelverket
Ordningen må utformes slik at den ikke kommer i konflikt med statsstøtteregelverket.
7. Ordningen må kunne etterleves og kontrolleres
Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte og for ikke å misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.
Les også: – Mer til småbedriftene nå!