Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS) for Oslo og Viken har til enhver tid 250 lærlinger i sitt utdanningsløp, og noen av disse går på Sørumsand videregående skoles linje for transport- og logistikkfag. I dag fikk andreklassingene på denne linjen besøk av lokale tiendeklassinger som ville vite mer om hvilke muligheter denne utdanningen kunne by på.
Etter en kort innledning av Øivind Aksberg fra OSS, var det tid for dagens første firmapresentasjon. Marius Tangeland , som er opplæringskonsulent i Posten, fortalte hvilke muligheter ungdommene kunne få i det nordiske post- og logistikkselskapet med over 14 000 ansatte.
Unge bedriftseiere
Etter å ha fått hilse på en representant fra et storkonsern var det tid for å møte et transportfirma i andre enden av størrelsesskalaen. Nitteberg AS er et relativt nystartet transportselskap som er foroverlente i satsingen. Selskapet drives av brødrene Andreas og Ivar Nitteberg.
-Det er litt gøy å tenke på at for kun noen få år siden gikk vi begge på transport- og logistikklinja her på Sørumsand, sier de. Nå har vi åtte biler og er seks ansatte.
De fortalte om lange, men morsomme og varierte dager. At det går sport i å ha den reneste bilen på mandag morgen, og at helgene ofte går med til å polere bil og montere ekstrautstyr.
-Det er jo tross alt kontoret vårt, understreket Andreas.
Så bar det ut til det som antageligvis var dagens høydepunkt for tiendeklassingene, å får sitte i og ta en nærmere titt på lastebilene uetnfor. Både Posten og Nitteberg AS stilte med biler.
Sondre Rifseim og Håvard Skogseth er to av 15-åringene som hadde tatt turen fra Frogner ungdomsskole for å bli bedre kjent med yrkessjåførfaget. Tiendeklassingene er fortsatt usikre på hva de lander på.
-Men det blir uansett et praktisk utdannlingsløp på meg, sier Sondre som ikke utelukker yrkessjåførfaget.
Verdifull dag
Begge to mener det er verdifullt å få muligheter som dette til å bli litt bedre kjent med hvilke alternativer som finnes før de 1. mars neste år må bestemme seg for hva de skal søke på.
-Nå vet jeg en god del mer om hva det vil si å velge yrkessjåførfaget, sier Håvard.
OSS Oslo/Viken har som sagt omtrent 250 lærlinger ute til enhver tid. Disse er fordelt på omtrent 200 lærebedrifter i regionen.
Vil du vite mer om å bli lærling eller lærebedrift? Trykk HER