Enova forenkler søknadsprosessen for biogasskjøretøy fra 15. februar. Målet er flere biogasskjøretøy på norske veier.
- Markedet for biogasskjøretøy er voksende. Ved å få opp volumet på antall kjøretøy styrker vi hele verdikjeden for biogass, sier markedssjef transport Gunnel Fottland i Enova.
– Slik vil vi forbedre lønnsomheten i hele verdikjeden samtidig som vi reduserer klimagassutslippene.
Kopierer suksessoppskrift
Enova tar suksessoppskriften for elvarebilordningen og overfører den til biogasskjøretøy. I 2021 støttet Enova 4 103 prosjekter gjennom elvarebilordningen og markedsandelen økte fra 8,2 prosent i 2020 til 17 prosent i 2021.
- Vi har gode erfaringer fra elvarebilordningen. Vi tror at mye av denne suksessen skyldes en lettbeint og automatisk saksbehandling som gir et umiddelbart svar på søknaden om støtte, sier Fottland.
Ordningen innføres 15.februar kl. 12:00, og Jens Olaf Rud i NLF forteller om stor interesse fra medlemmer.
Slik gjør du det:
Søknaden sendes inn av bilforhandler på vegne av deg, når du bestiller bilen. Alt du behøver å gjøre er å bekrefte søknaden på mobilen. Når bilen registreres i Kjøretøysregistret og du får utlevert bilen, sender du inn kontonummer og deretter blir støtten utbetalt.
Det er mulig å få inntil 210 000 kroner i støtte ved kjøp av ny biogasslastebil (flytende biogass). Støttetilbudet gjelder kun ved førstegangsregistrering av bilen. Støtte gis altså ikke til bruktbiler eller bruktimport.
Støttesatsene er:
- Inntil 210 000 kr for LBG-lastebiler (flytende biogass)
- Inntil 180 000 kr for CBG-lastebiler (komprimert biogass)
Produksjon av biogass og fyllestasjoner
Når det gjelder produksjon av biogass, vil Enova i større grad prioritere prosjekter med innovativ teknologi som reduserer kostnader og ressursbruk. Søknadene konkurrerer innenfor søknadsfrister. Enova vil overlate til markedet å bygge ut fyllestasjoner på kommersielle vilkår videre.
Noen fakta
- Enova har siden 2009 bidratt til økt biogassproduksjon og etablering av et biogassmarked innen transportsektoren.
- Støtte til produksjonsanleggene siden oppstarten av satsningen i 2009 er 691 MNOK (gjennom ordinært biogassprogram og teknologiprogrammer). Til sammen har Enova utløst en produksjonskapasitet for biogass tilsvarende forbruket på ca. 2.500 lastebiler.
- Totalt har staten gjennom Enova og Transnova støttet 13 fyllestasjoner for biogass hittil. Prosjektene har ført til kompetanseheving samt en endring i aktørbildet fra offentlig eide selskaper til en større grad av private aktører.
I perioden 2018-2021 har Enova støttet 388 biogasskjøretøy med til sammen 51 MNOK.