Region 1 Østfold, Oslo og Akershus: – Blir blått
– Når det gjelder Akershus er vi tilbake der vi slapp for fire år siden, da Akershus ble oppløst og en del av Viken. Høyre er tilbake som fylkets desidert største parti og vil danne fylkesråd med i samarbeid med de andre ikke-sosialistiske partiene, sier regionsjef J. Kristian Bjerke.
Han forsikrer alle om at de har god dialog med disse partiene som alle stiller seg positive til veivedlikehold i fylket.
– Likevel vil vi nok måtte kjempe for hver ny meter med asfalt også med et ikke-sosialistisk flertall i Akershus, fastslår Bjerke.
Slik det ligger akkurat nå, ser det ut som om det blir et blå-grønt flertall i Østfold fylkesting.
– Det betyr at Thor Hals fra Høyre (H), blir fylkesordfører. Han var tidligere ordfører i Askim, der han var godt kjent med fylkets veiutfordringer. Samtidig er og blir Østfold et «fattig» fylke med mange store utfordringer. Hvis det ender med rød-grønt flertall, så kjenner vi tidligere Sarpsborgordfører Sindre Martinsen-Evje godt. Han blir i så fall ny Arbeiderpartiets (Ap) fylkesordfører og vi skal passe på at han møter seg selv i veikrysset så ofte som det skal til, sier Bjerke.
Også i Oslo blir det blå/grønt med Høyres Eirik Lae Solberg som byrådsleder.
– Spørsmålet er hvor blått eller hvor grønt det blir, for det er foreløpig usikkert, påpeker Bjerke.
Venstre (V) vil gjerne ha med Miljøpartiet de grønne (MDG) i koalisjon med seg selv og Høyre, mens de helst ikke vil styre med Fremskrittspartiet (FrP).
– FrP på sin side vil ikke ha MDG inn i noe som helst samarbeid, så her kan det blir interessant fremover. Vi kjenner Lae Solberg godt, blant annet som leder i samferdsel- og miljøutvalget i Oslo kommune. Han lytter godt til oss og vi har fra tidligere gode relasjoner til Venstre. Når det er sagt, blir det neppe mer vei i Oslo. Det vi kan håpe på er fordeler for næringstransporten, avslutter Bjerke.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 2 - Innlandet: – Det røde fylket ikke lenger så rødt
– Hedmark og Oppland har i mange tiår hatt betegnelsen som røde fylker. Arbeiderpartiet har også styrt Innlandet etter sammenslåingen. Riktignok med støtte fra Senterpartiet. Men da Arbeiderpartiet ikke ville dele det nye fylket i fjor, ble det skilsmisse i politikken. Valgresultatene viser at det kan bli andre tider, sier regionsjef, Guttorm Tysnes.
Han peker videre på at Senterpartiet ser ut til å ha gått på en kjempesmell i fylkestingsvalget. Partiet går tilbake med hele 11,5 prosentpoeng. Arbeiderpartiet «rygger» 2,9.
Høyre og Frp er vinnere med en framgang på 5,2 og 3,7 prosentpoeng. Arbeiderpartiet er likevel klart størst i fylkestinget med 31,2 prosent av stemmene.
– Det betyr at forhandlingene mellom blokkene avgjør mandatfordelingen. Hvis Sp velger å opprettholde skilsmissen, vil trolig Aud Hove bli fylkesordfører, men Høyre og Sp er jevnstore. Hanne Velure har sikkert også lyst på jobben, påpeker Tysnes.
Lett oppsummert fortsetter By- og bygdelista i Hamar. Arbeiderpartiet mister ordføreren i Ringsaker. I Lillehammer fortsetter trolig AP med venner, mens i Gjøvik kan det bli ordførerskifte. Arbeiderpartiet får ordføreren i Kongsvinger. I Elverum er alt åpent. Ellers ser en at sittende ordfører får stor oppslutning i mange småkommuner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 3 - Telemark Buskerud og Vestfold: – Mye som er uavklart
Det har vært et viktig fylkestingsvalg hvor tre gamle fylkeskommuner skal gjenoppstå i region 3.
– Det er jevnt mellom noen uklare blokker. Høyre er største parti i Buskerud og Vestfold, mens Ap er størst i Telemark. Frp ble 3. største parti i alle tre fylkene, mens Sp er betydelig svekket, sier regionsjef, Roy N. Wetterstad.
Han understreker videre at sammensetningen av fylkestingene kan komme til å gi forhandlingsthrillere i dagene og ukene fremover.
– Mange partier har stilt seg positive til å gi et løft for fylkesveiene, men hvis partier som Rødt, SV og MDG får innflytelse vil sannsynligheten for at veiutvikling kommer høyt opp på prioriteringslisten bli svekket. NLF har innhentet svar fra partiene på spørsmål om viktige saker for transportnæringen. Nå starter vi arbeidet med på få partiene til å følge opp slik at næringslivet kan få styrket sine rammevilkår og fylkesveiene kan få det løftet det er prekært behov for, sier Wetterstad.
Han forklarer videre at dersom Ap og Sp fortsetter sitt samarbeid i Telemark er det sannsynlig at Ap vil få fylkesordførervervet og at den nåværende Sp-fylkesordføreren i Vestfold og Telemark fylkeskommune rykker ned til fylkesvaraordførerposisjon. Videre vil de med SV og Rødt kun trenge én stemme til for å danne flertall.
– Dersom Sp skulle velge å skifte side vil det eventuelt være behov for tre ekstra stemmer for å oppnå flertall. Det vil eventuelt kunne hentes hos INP. V og KrF har også tre stemmer til sammen, påpeker Wetterstad.
I Vestfold trenger Høyre og Frp kun to ekstra stemmer for å få flertall. Dette kan de sikre seg ved å samarbeide med INP som har to og/eller V og KrF som har én hver.
– I Buskerud fylkesting må Høyre og Frp ha tre ekstra stemmer for å få flertall. Konstellasjonen Ap, Sp, Sp, Rødt og MDG trenger fire ekstra stemmer. Flertall kan hentes hos V, INP, Kristelig folkeparti (KrF), pensjonistpartiet (PP).
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 4 - Agder og Rogaland: – Blir høyrestyrt
Slik det ligger an til nå vil Høyre fortsetter med fylkesordfører i Agder. Det betyr at, Arne Thomassen, vil fortsette som fylkesordfører.
Regionsjef, Reidar Retterholt, forteller at de hadde et godt møte med Thomassen under Arendalsuka.
– Det var flere saker vi var enige i med Høyre om, og det er flere saker vi skal jobbe frem og spille inn etter valget. Først og fremst handler det om døgnhvileplasser, fylle – og ladestasjoner og framkommelighet gjennom Kristiansand. Når det gjelder vei har vi spilt inn dette tidligere. Thomassen kjenner også næringen vår godt fra arbeidslivet og livet som politiker. Høyre, Kristelig Folkeparti, Pensjonistpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet danner flertall i fylket. Den viktige posisjonen for oss med leder for samferdselsutvalget ser det ut som Frp skal bekle, forteller Retterholt.
I Rogaland blir det Høyre som overtar makten i fylket. Dersom forhandlingene lykkes vil Ole Ueland blir fylkesordfører.
– Ueland hadde vi på bedriftsbesøk i juni. Da gikk vi gjennom våre utfordringer som bransje og ga han en god innføring i våre prioriteringer. Det være seg veg med TKV, tverrforbindelsen og prioriteringen til E39. Her må også gjøres noe med oppskriving av veier. Ueland har vært leder for samferdselsutvalget i Rogaland og kjenner samferdsel godt. Trolig blir Svein Erik Indbjo (Frp) fra Haugesund varaordfører. Han var også på bedriftsbesøk før valget og driver selv med transport og kjenner derfor bransjen godt. Her blir det spennende å se hvem som blir leder i samferdselsutvalget, sier Retterholt.
Han avslutter med å bekrefte at de etter at de viktigste posisjonene er delt ut, invitere de nye lederne i samferdselsutvalgene på bedriftsbesøk hos en medlemsbedrift.
– På denne måten skal vi være trygge på at de kjenner våre prioriteringer, avslutter Retterholt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 5 - Vestland og Møre og Romsdal: – Mye som er usikkert
Både Høyre og FrP gjør godt valg i Møre og Romsdal. Høyre ble størst med 19,3 prosent av stemmene. Like etter følger FrP med 19 prosent og Ap med 17,1 prosent. Industri- og Næringspartiet gjør det bedre enn ved forrige fylkestingsvalg. Partiet har nå 5,3 prosentpoeng mer enn resultatet for fire år siden.
Blant stortingspartiene har Rødt lavest oppslutning så langt, med 2,1 prosent. Senterpartiet er stortingspartiet som har falt mest i Møre og Romsdal siden forrige fylkestingsvalg. Det ligger nå på 8,1 prosentpoeng mindre enn det endte på for fire år siden.
Situasjonen er ikke helt avklart ennå, men i Møre og Romsdal blir det trolig Høyre med fylkesordfører Anders Riises, sammen med FrP Venstre og KrF. I Rauma har ikke blå blokk gjort noe bra valg. Der har Yvonne Wold (SV) gjort et brakvalg med 40 prosent, så der blir det SV med ordfører.
Når det kommer til Vestland er det også her flere løse tråder.
– Vestland har frem til tirsdagens valg blitt styrt av et sentrum-venstre samarbeid bestående av de seks partiene Sp, MDG, KrF, SV, V, og Ap gjennom en politisk plattform, også kalt «Regnbuekoalisjonen». Denne brede alliansen vil nok, om den består etter dette valget, også gi sittende fylkesordfører, Jon Askeland, nye fire år som fylkesordfører i Vestland. Det gjenstår selvsagt en del politiske forhandlinger før alt er på plass. Det forhandles fortsatt, sier regionsjef, Jan-Ove Halsøy.
Han forteller at de har etablert et godt forhold og en god dialog med Askeland, og har et håp om at han fortsetter, men sammen har de et knapt flertall, med 33 av 65 mandater i Vestland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 6 - Trøndelag: – Mye forhandlinger gjenstår
Høyre er den klare vinneren også i Trøndelag, men fortsatt er mye uavklart. Fylket hadde samtidig lav valgdeltakelse og endte på kun 58,1prosent. Den store taperen er SP som gikk ned 9,6 prosent og arbeiderpartiet som gikk ned 2,4 prosent.
– På tross av dette kan det fortsatt se ut som det blir et rød/grønt flertall i de fleste kommuner, også i fylket. Samtidig er det enda veldig uklart og det gjenstår mye forhandlinger, sier regionsjef Leif Jarle Christensen.
Han peker på at Høyre vinner sterkest i kystområder med oppdrett, men at endringer i mandater på fylket trolig ikke vil gjøre de store forskjellene.
– De mindre partiene sitter i en sterkere posisjon i forhandlinger og da særlig sentrumspartiene. Dette kan gjøre det spennende. Selv om Senterpartiet er den store taperne, vil jeg tro de vil være de som sitter og bestemmer hvilken side Trøndelag skal gå. Det blir derfor spennende å følge med de neste dagene, sier Christensen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Region 7 - Nordland, Troms og Finnmark: – Bladet drops
Rådgiver i NLF, Frank Lauritz Jensen, forteller at det ligger an til dødt løp på fylkestinget i Nordland, men med en sterk fremgang for høyre og brakvalg for nykommeren INP.
– Det blir vanskelig å skape grunnlag for en stabil politikk, da den fremtidige styrende koalisjon må hente støtte i samtlige saker, mener Jensen.
Han understreker at det er flere kostbare veiprosjekter i Nordland som det sannsynligvis blir vanskelig å få gjennomslag for i denne perioden, med mindre det er enighet mellom Arbeiderpartiet og Høyre.
– Senterpartiet er også i Nordland den store taperen og kan miste opptil 15 ordførere. Det er stor usikkerhet hvordan Senterpartiet vil forholde seg på Fylkestinget og spørsmålet er om de skal fortsette sitt samarbeid med Arbeiderpartiet, eller vil de innlede samarbeid med borgerlig side, sier jensen.
Når det gjelder fylkestingsvalget for Troms og Finnmark, ser det ut til at det vil bli rød blokk som får flertallet.
– I Troms er Arbeiderpartiet størst og kan tenkt danne flertall med SV,SP, Rødt og MDG. Når det gjelder Finnmark er også her AP størst med 24,4 prosent av stemmene. Det nye partiet Nordkalottfolket blir nest størst med 19,5 prosent av stemmene. De er vanskelig å sette i en bås, men er trolig mer borgerlig en sosialistisk. Derom vi legger til grunn hva man normalt forbinder med borgerlig side vil de ha flertall, forteller regionsjef, Odd Hugo Pedersen.
I de største byene i region 7 fortoner det seg slik:
- Finnmark : Alta blir blått med FRP ordfører
- Troms: Tromsø blir fortsatt rød/grønn
- Nordland: Bodø blir blått med høyre ordfører