Dette bekrefter lastebileier og styremedlem i NLF, Bjørn Ivar Gunhildgard, overfor Avisa Valdres ( bak betalingsmur).
Etablert av NLF
Kollegahjelpen i NLF ble startet i 1995 og er en landsdekkende støtteordning for lastebileiere og -sjåfører som har opplevd ulykker, nestenulykker, ran eller andre sjokkartede opplevelser i forbindelse med jobben.
I dag har Kollegahjelpen rundt 65 frivillige kollegahjelpere som danner et nettverk av lastebileiere, sjåfører og personer med tilknytning til transportbransjen.
– Stor påkjenning
Ved siden av å være daglig leder og sjåfør i Fjellvang Transport, er også Gunhildgard kollegahjelper.
Han er tydelig på at det er en stor påkjenning for lastebilsjåfører når de blir involvert i alvorlige ulykker, slik som den på tirsdag.
– Én ting er det fysiske, men det psykiske er mye verre, sier Gunhildgard til Avisa Valdres.
I de fleste tilfeller kjenner sjåføren på skyld og kan slite med vonde tanker, mareritt og depresjon i etterkant.
– Du kan risikere at du ikke klarer å utføre jobben din igjen og det er sikkert folk som blir ødelagt for livet, sier Gunhildgard til nyhetsstedet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Er raskt ute
NLFs regionsjef, Guttorm Tysnes, er fagansvarlig for kollegahjelpen. Han forteller at de raskt ble varslet av politiet etter ulykken på tirsdag, og at i dette tilfellet skal lastebilsjåføren være dansk.
Selv om kollegahjelpen er dannet av NLF, hjelper de alle lastebilsjåfører som opplever traumatiske hendelser på veien. De bistår også med praktiske gjøremål i forbindelse med ulykken.
– Alle kollegahjelpere er på kurs hvert annet år. De er derfor godt opptrent og har lært om traumer og hvordan det oppleves for tungbilsjåfører som kommer ut for slike ulykker. Det er viktig at de raskt kommer til stedet, for det er til stor hjelp å få støtte fra en person som kjenner næringen. Det er likevel mulig å ta kontakt med oss i ettertid, sier Tysnes.
Har du opplevd traumatiske hendelser som yrkessjåfør, ikke nøl med å ta kontakt med Kollegahjelpen.