Tidligere denne uken kom resultatene etter veikanttellinger av ulovlig mobilbruk som er gjennomført i alle UP-distrikt.
Hovedfunn i undersøkelsen:
- Nedgang i ulovlig mobilbruk fra 2022 til 2024.
- Nedgangen gjelder både bruk av mobiltelefon til prating og bruk av mobiltelefon til teksting/lesing.
- Tall fra UPs tre siste veikanttellinger (les: 2019, 2002 og 2024) viser at mobilbruken er høyest blant tungbilførere.
- Tellingene viser at sjåfører oftest bruker mobilen ulovlig når de kjører på motorvei.
Resultatene fra veikanttellingen viste at ulovlig mobilbruk var betydelig lavere blant personbilførere (2,1 %) enn blant tungbilførere (7,1 %). Totalt ble 31 740 førere observert.
I rapporten står det også at «Det er viktig å merke seg at resultatene for tungbiler er mer usikre, da de er basert på et lavere antall passerte kjøretøy. Tunge kjøretøy utgjorde kun 6 % av de totalt observerte kjøretøyene, noe som kan påvirke påliteligheten av disse funnene.»
NLFs administrerende direktør, Knut Gravråk, både håper og tror at usikkerheten rundt funnene betyr at tungbilsjåførene ikke er fullt så uvettige med mobilbruk under kjøring som undersøkelsen antyder.
Hold blikket på veien
– Men uavhengig av om rapporten gir et godt bilde av utviklinga blant tungbilsjåfører eller ikke, er vårt grunnleggende budskap at enhver lastebilsjåfør som har blikket på telefonen i stedet for på veien er en for mye, sier Knut Gravråk.
Gravråk understreker at dersom vi skal nå visjonen om null drepte eller hardt skadde i trafikken er vi avhengig av at alle gjør det de kan for å minimere risikoen for en ulykke.
– Vi er proffe
– Da er det helt åpenbart at telefonen må ligge i fred når man kjører, fortsetter han.
Han minner om at NLF, i samarbeid med Statens vegvesen og Trygg Trafikk, i flere år har kjørt kampanjen «Henda på rattet – blikket på veien».
– Vi er profesjonelle aktører, vi må derfor forvente at det stilles enda høyere krav til hvordan vi oppfører oss i trafikken, avslutter Gravråk.