Statsråden åpnet E39 Betna-Hestnes

Publisert 26.06.25

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård åpnet onsdag 12,8 km ny europaveg mellom Molde og Trondheim

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård klipte onsdag snora på E39 Betna-Hestnes, flankert av Ordfører Marit Liabø Sandvik i Heim kommune, fylkesordfører Tomas Iver Hallem i Trøndelag og utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård klipte onsdag snora på E39 Betna-Hestnes, flankert av Ordfører Marit Liabø Sandvik i Heim kommune, fylkesordfører Tomas Iver Hallem i Trøndelag og utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen

Ref pressemelding. SVV 

Åpninga av E39 Betna – Hestnes foregikk på den nye kollektivplassen ved Klettelva, nær midten av den nye strekninga. Statsråden stod for opninga, sammen med utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik, fylkesordfører og ordfører.

– Hovedfokuset i dette prosjektet er å sørge for en mer trafikksikker E39 for alle. Tungtransport, personbiler, gående og syklende skal kunne reise trygt frå A til B. Som samferdselsminister er det viktig for meg at det er trygt å leve, bo og jobbe her i området, sa Jon-Ivar Nygård i sin tale under opninga.

Ny veg tatt i bruk

Rett før klokka 13.30 kunne trafikantene ta i bruk den nye vegen, og det var gulstripe-aksjonistene som fikk kjøre først på den nye strekninga. De er en gruppe damer som gjennom flere år har frontet utbygginga av Betna-Stormyra i media og lagt press på politikerne. De har strikket flere hundre meter "gulstripe" av garn for å markere behovet for veg med gulstripe på strekninga.

Gulstripe Gulstripe

Statens vegvesen sin utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik var svært fornøyd med å få åpnet vegen:

– E39 er en pulsåre fra Kristiansand-Stavanger-Bergen-Ålesund-Molde-Trondheim. Men både trafikken og standarden er svært varierende.  Derfor er det ekstra godt å åpne en ny trafikksikker veg her i dag.  Vi går fra en smal og uegnet europavei til en moderne og trafikksikker ny vei.  Nå blir det kortere og sikrere mellom Molde-Kristiansund og Trondheim, sa Davik i sin tale under åpninga.

Tre delstrekninger

Det er tre delstrekninger i prosjektet E39 Betna-Stormyra. Det er delstrekning 1 som i dag ble åpnet trafikk. Delstrekning 2 ble åpnet for trafikk i august 2022, så totalt er det nå 17,5 km av 28 km med ny E39 som er tatt i bruk.

Når tredje delstrekning åpner i 2026, vil det gi 28 km ny 2-felts vei med 9 meters bredde. Det reduserer reisetida med 7 minutter og gir 5 km innspart kjørelengde. Prosjektet gir bredere, rettere og mer oversiktlig veg, og øker dermed trafikksikkerheten på strekninga betraktelig.

I perioden 2009-2023 er det registrert 43 trafikkulykker på de tre strekningene som inngår i E39 Betna-Stormyra. Fem av disse var dødsulykker og ni ble alvorlig skadd. Trafikkmengden i dag er på 1700 kjøretøy i snitt pr. døgn gjennom året (2024-tall). Herav er det 20 % andel tungtransport og kjøretøyene kommer i puljer på grunn av fergestrekninga Halsa-Kanestraum.

Noen faktapunkt om E39 Betna-Hestnes:

  • Statsråden åpnet hele strekningen på 12,8 km to-feltsvei. Vegbredde på 9 meter, med rumlefelt.
  • Det ble satt trafikk på strekningen Betna-Klettelva, som utgjør 4 km, i juli 2024, nå blir også siste del av strekningen (utgjør i tillegg 8,8 km) åpnet for trafikk.
  • 9 km av vegen får fartsgrense 90 km/t, og øvrig grense er 80 km/t.
  • Strekningen er avkjørselsfri og bygget med overgangsbruer og kulverter for driftskjøring.
  • Reguleringsarbeider er i all hovedsak utført i egenregi av Statens vegvesen.
  • Utførende totalentreprenør er Bertelsen & Garpestad AS fra Egersund med Sweco AS som prosjekterende.
  • Kontraktssum kr. 771.mill eks. mva (2021-kr).
  • Vi holder oss innenfor budsjettet til parsellen.
  • Fysisk oppstart årsskiftet 2021/22.
  • 3,5-års byggetid.
  • Godt samarbeid underveis mellom entreprenør, byggherren og grunneiere.
  • God trafikkavvikling og forståelsesfulle trafikanter gjennom hele byggetida.
  • Det meste av prosjektets innsparing i kjørelengde og i kjøretid er på denne parsellen, i tillegg mer forutsigbar fremkommelighet og økt trafikksikkerhet.
  • Bygd kollektivplass ved Klettelva.
  •  

Bærekraft/klima:

  • Lagret ca. 45.000 m3 med myrmasser under grunnvannstanden for å forhindre fremtidige utslipp av CO2.
  • Pilotprosjekt på knusing av fjell til veioppbygging og lasting på knuser med EL-drift.
  • Selvforsynt med masser i linja. Kun asfalt og betong tilkjørt utenfra.

GoGreen konsept, i regi av entreprenør Bertelsen & Garpestad AS, som handler om sirkulærøkonomi, avfallshåndtering og sysselsetting av unge voksne som har falt utenfor arbeidslivet