På grunn av stengingen av Ring 1 ble elbilene fra og med 6. mai utestengt fra kollektivfeltene som et tiltak for å redusere antall biler til og fra Oslo sentrum. Dette har skapt store reaksjoner, spesielt på strekningen E18 i Asker og Bærum. Statens vegvesen har nå vedtatt at elbiler kan kjøre i kollektivfeltene i Asker og Bærum på lørdager og søndager. 

Dette gjelder kun for helgene, ikke ukedagene, og trer i kraft fra det tidspunkt skiltene settes opp natt til lørdag 7. september. Elbiler kan da benytte kollektivfeltet på E18 i Asker og Bærum hver helg fra lørdag kl. 00:00 til søndag kl. 23:59. 

– Næringstransporten må prioriteres

NLF forventer nå at kollektivfeltet vestfra inn og ut av Oslo åpnes for lastebiler, slik det allerede er gjort på E6 nord og sør for Oslo.

Bjerke understreker viktigheten av at nærings- og nyttetransporten prioriteres og kommer frem, siden disse bilene må ut på veien uavhengig av om Ring 1 er stengt eller ikke. 

– De har ingen alternativer. I dag står et helt ekstra kjørefelt nærmest tomt, og det vil være en fordel for alle om tungtransporten får tilgang der. Vi mottar daglig telefoner fra frustrerte medlemmer som sitter fast i kø, og trafikken vil flyte bedre for alle hvis lastebilene får bruke kollektivfeltet som tungbilfelt, sier Bjerke. 

Han påpeker at 100 lastebiler på 20 meter hver tilsvarer to kilometer kø som kan fjernes fra veibanen for andre trafikanter. 

– Det er en vinn-vinn-situasjon, avslutter Bjerke

Merkbart færre biler på veien

Utover dette melder SVV om at tiltaket fra 6. mai der elbilene ikke kunne kjøre i kollektivfelt på E18 vestkorridoren, E18 Mosseveien og E6 nordfra har virket etter hensikten.

Det førte til 15.000 – 20.000 færre kjøretøy mot Oslo. Dette er nødvendig for å håndtere trafikkstrømenene etter at Ring 1 ble stengt og SVV bekrefter at det ikke er aktuelt å åpne kollektivfeltene for elektriske personbiler på ukedager når trafikken er størst.