
Guttorm Tysnes regionsjef Innlandet tok sin 2 tur til Trøndelag denne uken for å innføre arbeidet for 5 nye kollega hjelpere...
Uke 10 var en aktiv uke. med blant annet
Innlandet og Trøndelag arrangerte møte vedrørende FV 30, Skilting, og vinterdrift på Røros.
Operasjonsentralen til Politiet i Trøndelag fikk lagt inn Kollegahjelpen som en rutine hvor lastebil er involvert i ulykke.
Mowi kom med gledelig nyhet vedrørende tette kasser. ENDELIG
Trøndelag fikk mest sannsynlig 5 nye kollega hjelpere i Trøndelag
Gunni Amundal fikk også delt ut 50 års og 70 års blanket for medlemskap.
Oddvar Sørdal
Syltern
Guttorm Tysnes regionsjef Innlandet tok sin 2 tur til Trøndelag denne uken for å innføre arbeidet for 5 nye kollega hjelpere...
Guttorm Tysnes regionsjef Innlandet tok sin 2 tur til Trøndelag denne uken for å innføre arbeidet for 5 nye kollega hjelpere
Kollegahjelpen
En flott dag på Sveberg med 5 motivere personer som mest sannsynlig sier alle ja. Vi må ta et lite forbehold da dette er frivillig
Kollega hjelpen er en av mange viktige oppgaver NLF jobber med.
Nye kollegahjelpere som var på samling var Øyvind Lilleby, Børge Iversen, Mirielle Renate Myrvang, Elisabeth Medalen og Malin Blekkan
Vinterdrift , omkjøringsveger og skilting på tvers av fylkesveger. Arne Iversen fra fylkeskommunen lover bedre drift neste vinter. Og ham...
Vinterdrift , omkjøringsveger og skilting på tvers av fylkesveger. Arne Iversen fra fylkeskommunen lover bedre drift neste vinter. Og ham legger seg flat og innrømmer feil
Vinterdrift, omkjøringsveger og skilting diskutert på tvers av fylkesgrensene
Tirsdag arrangerte NLF Trøndelag og NLF Innlandet et historisk møte på Røros. Vi samlet vegtopper fra
begge fylkeskommunene og vegvesenets "vinterdrift-general" Bjørn Laksforsmo, til en diskusjon om
FV30, omkjøringsveger, skilting og vintervedlikehold. Det ble nærmere fire timer med gode samtaler.
FV30 har vært ekstremt dårlig i år. Spesielt fra Røros til Støren.
Seksjonsleder på drift og vedlikehold i Trøndelag fylkeskommune, Arne Iversen, sa dette:
"Vi er IKKE fornøyde med
vintervedlikeholdet på FV30 nå. Vi har gjort feil og lærer av det. Neste vinter skal det bli bedre!"
Lastebileierne som bruker vegen, smilte fornøyd. NLF lover å følge opp denne garantien. Når unge
sjåfører er redde for å kjøre på vegen, er helt klart noe galt. Vi fikk også gode samtaler om de andre
sakene på agendaen. Bjørn Laksforsmo noterte flittig forbedringspunkter som vegvesenet har ansvaret
for:
- Vi rangerer ikke kunder, men når vi fikser problemene for lastebilene, så løser vi dem også for mange
andre bilister. Derfor prioriterer vi NLF veldig høyt, sa sjefen for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.
Laksforsmo Bjørn
Som førstemann ut går Mowi over på tette kasser, levert av Vartdal Plast, for å transportere laks. Dette vil eliminere utfordri...
Som førstemann ut går Mowi over på tette kasser, levert av Vartdal Plast, for å transportere laks. Dette vil eliminere utfordringen med avrenning fra lastebiler. Tematikken har lenge vært en kampsak for NLF, og nå forventes det at de andre lakseselskapene følger umiddelbart etter.
Verdens største havbruksselskap, Mowi, og Vartdal Plast har utviklet en ny type fiskekasse for transport av laks fra fabrikker i Norge til kunder rundt om i verden. Den nye kassen er helt tett, noe som reduserer behovet for is i kassene og eliminerer utfordringen med såkalt avrenning under transport.
– Smelting av is under transport har dessverre vært en utfordring for sjømatnæringen i en årrekke. Smeltevann renner ut av kassene og ut på veiene, og kan potensielt skape trafikkfarlige situasjoner. Vi er glade for at vi sammen med Vartdal Plast har klart å utvikle en helt tett kasse som vil løse dette og samtidig bevare kvaliteten på produktet, sier konserndirektør salg og marked i Mowi, Ola Brattvoll.
NLF har i lang tid jobbet for å få laksetransporten over i tette kasser. På bransjestandarden som ble undertegnet av NLF og Sjømatbedriftene den 11. desember 2020, var målet helt klart å få på plass en bransjestandard der det var klare forventninger om at man skulle komme frem til innovative løsninger for å hindre avrenning. Lite har derimot skjedd, og NLF varslet i fjor innstramming og krevde bruk av tette kasser.
– Etter at Nofima-rapporten om lakseavrenning (som NLF har vært en del av) ble publisert i mars 2023, ga den et klart svar på at hovedproblemet med fiskeavrenning er at fisken holder en for varm kjernetemperatur når den leveres fra slakteriene. Årsaken til dette er høy sjøvannstemperatur, for kort nedkjølingstid i slakteprosessen og for kort tid på lager før opplasting. Undersøkelsen viste også at kjernetemperaturen varierer veldig, og ligger ofte tre til fire grader for høyt i forhold til idealtemperatur som er 0,4-0,7 grader, forklarer fagsjef i NLF, Dag Nordvik.
Forskningsbaserte beregninger i Nofima-rapporten viste at der kjernetemperaturen på fisken er tre grader ved opplasting, og lasterommet i traileren har tre grader, vil det renne av nær 200 liter sjøvann allerede den første timen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
OMVISNING: Alle de fremmøtte fikk omvisning i den nye sjømatterminalen til Mowi på Gardermoen. Foto: Elisabeth Nodland
– Vi har i lang tid sagt at den enkle måten å få kontroll med avrenning fra fisketransport er å benytte seg av tette kasser. Motargumentet har i lang tid vært at det er et spørsmål om pris, men sammenlignet med hva det vil koste å investere i bedre kjølingssystemer (RSW) som vil ha en kostnadsramme på 12-14 millioner, er det småpenger, mener Nordvik.
Tidligere beregninger som NLF har utført, viser at ved en prisøkning på 14 øre per kilo fisk, vil det koste like under 1000 kroner ekstra per last for tette kasser
– Når lasten har en verdi på to millioner kroner, regner jeg med at dette er innafor, mener Nordvik.
Tette kasser er allerede på markedet, men nå har Vartdal Plast, som er en av landets ledende produsenter av ferskfiskemballasje og andre produkter i EPS, kommet opp med en ny tett kasse. Selskapet, som har hovedkontor på Vartdal på Sunnmøre, er glad for samarbeidet med Mowi og håper at den nye kassen vil bli bransjestandard.
– Vi har lenge arbeidet med en løsning for å løse problemet med avrenning, og er glade for at vi nå er klare for å lansere en helt tett kasse sammen med Mowi. Selv om vi har utviklet løsningen sammen, har vi ingen intensjon om å sitte på mønsteret alene. For å kunne gjøre tette EPS-kasser til bransjestandard for hele næringen, vil vi dele løsningen med andre kasseprodusenter. Vi utvikler bærekraftige løsninger for å sikre norsk laks til markedet, sier daglig leder i Vartdal Plast, Jan Endre Vartdal.
Han forteller videre at de kjenner markedet godt, og at hovedmålet er at tette kasser ikke skal koste mer.
– Her er det helt marginale forskjeller i pris mellom de tette kassene og det som er benyttet frem til i dag, bekrefter Vartal overfor Lastebil.no.
Nå mener han at de kan bekrefte det de alltid har ment, nemlig at EPS-emballasjen (isopor) ikke har blitt brukt til sitt fulle potensial.
– Ved å forbedre teknologien på kassene, samtidig som man får bedre kontroll på pakking og temperaturstyring, vil behovet for is reduseres. Det er denne tankegangen vi sammen med Mowi har utfordret, forteller Vartdal.
Nå er målet til Mowi å få så mye som mulig, så raskt som mulig, over i tette kasser. Utviklingssjef i Mowi, Morten Hauge, anslår at innen nyttår vil 70 prosent all lask som sendes fra dem bli sendt ut i tette kasser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
ETTERLENGTET: Laksegiganten Mowi vil på sikt frakte all laks i tette kasser. Foto: Mowi
Ifølge en pressemelding fra Mowi, er også Statens Vegvesen svært fornøyd med at det nå kommer en løsning på avrenningsutfordringen.
– Dette er en god nyhet for alle som er opptatt av trafikksikkerhet. Vi i Statens Vegvesen har lenge etterlyst gode løsninger for å få slutt på avrenning fra fisketransporter. Blodig fiskevann fra vogntog griser til ferger og rasteplasser og kan føre til glatte veger og farlige situasjoner i trafikken. Det er veldig positivt at Mowi og Vartdal plast nå går foran for å få løst dette problemet, sier avdelingsdirektør for Utekontroll i Statens Vegvesen, Kjetil Mansåker Wigdel.
Det betyr at Ring 1 mellom Oslo Spektrum og St. Olavsgate stenges for all biltrafikk. Vegen holdes stengt i tre år.
Det betyr at Ring 1 mellom Oslo Spektrum og St. Olavsgate stenges for all biltrafikk. Vegen holdes stengt i tre år.
Hammersborgtunnelen skal bygges om og senkes under nytt regjeringskvartal. Vaterlandstunnelen skal oppgraderes.
Siden i fjor høst har Veidekke og Vegvesenet jobbet med detaljene i prosjektet.
– Nå har vi så god oversikt at vi kan sette stengedatoen. Vi velger å stenge Ring 1 stenges når trafikken er lav og det er mindre trykk på kollektivtrafikken. På den måten vil vi legge til rette for en mykere overgang til nytt trafikkmønster og nye ruter for kollektivtrafikken, sier prosjektleder for Ring 1-prosjektet i Statens vegvesen, Elin Hermanstad Havik.
Ombyggingen av Hammersborgtunnelen og oppgraderingen av Vaterlandstunnelen vil pågå i tre år. Ring 1 mellom Oslo Spektrum og St. Olavsgate vil da være stengt for trafikk.
I forbindelse med bygging av nytt regjeringskvartal skal Hammersborgtunnelen senkes som et sikkerhetstiltak. Dette er et tidkrevende arbeid i et område med vanskelige grunnforhold.
Tunnelene er gamle og har behov for utskifting av installasjoner og reparasjon av konstruksjoner og vegbane. All infrastruktur skal skiftes ut slik at kravene til tunnelsikkerhet ivaretas.
Når Ring 1 stenges vil det påvirke trafikken i sentrum. Kapasiteten på vegnettet er allerede i dag presset og stengingen vil gi økte køer.
– Statens vegvesen vil legge til rette for omkjøring på riksveinettet og vi vil løpende følge opp tiltakene både gjennom ferien og når trafikken bygger seg opp igjen etter ferien, og eventuelt gjøre justeringer sier Halvard Gavelstad, prosjektleder trafikk i Statens vegvesen.
For Ruter er det viktigste å sørge for at de reisende får et best mulig tilbud selv når Ring 1 stenger.
– Det er umulig forutse nøyaktig hvor store konsekvensene blir, men vi gjør alt vi kan for å begrense dem for de som reiser kollektivt. Vi har funnet gode løsninger for bussene som i dag går gjennom tunellen, og vil jobbe med å informere de reisende i god tid før stengningen om konsekvensene for sin rute, sier Snorre Lægran, plandirektør i Ruter.
Statens vegvesen forstår at ikke alle har et valg om å la bilen stå.
– Byen har en stor andel trafikk som må frem. Det er for eksempel nødetater, vareleverandører, tjenesteleverandører og kollektivtransporttilbydere. Disse må få prioritet på veinettet. Privatbilister som har et valg bør kjøre mindre og heller velge kollektivtransport, sykkel eller gange, sier Elin Hermanstad Havik.
Statens vegvesen oppfordrer bilistene til å bruke Ring 3 og E18 fremfor bygatene nord for Ring 1. Vegvesenet ønsker at minst mulig trafikk skal finne veien til bygatene.
En person døde i trafikken i februar. Det er fire færre enn i fjor, og det laveste antall drepte i februar noen gang. Så langt i år er fe...
En person døde i trafikken i februar. Det er fire færre enn i fjor, og det laveste antall drepte i februar noen gang. Så langt i år er fem drept i trafikkulykker på norske veier.
Dette viser foreløpige ulykkestall fra Statens vegvesen.
Februar er en måned med svært varierende dødstall i trafikken. For 10 år siden var det 14 drepte på veiene i februar, og året etter var det syv, men aldri har det vært like få som i år.
– Det er en oppløftende start på året for oss som jobber med trafikksikkerhet, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. Én drept i februar, er fortsatt én for mye. Og fem drept i årets to første måneder, er fortsatt fem for mange. Men ser vi bort fra 2022, med pandemi på starten av året, har det aldri vært færre trafikkdrepte når vi skriver 1. mars, sier Ranes i en pressemelding.
Det er alt for tidlig å konkludere med hva som har bidratt til færre ulykker i år, men Ranes sier at mye og krevende vintervær kan være noe av forklaringen.
– Trafikantene har vært gode til å tilpasse farten etter forholdene denne vinteren, og har tatt det med ro eller holdt seg hjemme når været har vært som verst. Min bønn til trafikantene er derfor å fortsette sånn, sier Guro Ranes.
– Tilpass farten til forholdene, kjør rusfritt, bruk bilbelte og hold oppmerksomheten på veien; å kjøre er det eneste du skal gjøre.
TS-Forum ble innlemmet som en del av NLF i desember 2023, og blir NLFs faggruppe for nettverksbygging og kompetanseheving for daglige led...
TS-Forum ble innlemmet som en del av NLF i desember 2023, og blir NLFs faggruppe for nettverksbygging og kompetanseheving for daglige ledere, styremedlemmer og administrativt nøkkelpersonell under navnet NLF-Lederforum.
TS-forum Norge (TSF) ble stiftet i 1987 i samarbeid med NLF, med formål om å være er en interesseorganisasjon for transportsentraler og andre transportbedrifter i Norge. Medlemstallet har variert og ved årsskiftet hadde foreningen 40 medlemsbedrifter hvorav 29 også er medlemsbedrifter i NLF.
– Grunnlaget for at vi ønsket et slikt samarbeid, var å kunne støtte oss på det faglige apparatet til NLF, slik at vi i enda større grad kan jobbe med faglige spørsmål og samtidig styrke kompetansen til transportbedrifter i Norge. Målet er å gå utover det som handler om døgnhvileplasser og innkjøp, og rette søkelyset mer mot hva ledere trenger i verktøykassa for å lykkes i jobben, sier styreleder Øystein Lie.
Målet er å danne et personlig nettverk mellom medlemsbedriftene, og på den måten vil organisasjonen styrke seg og gi bredere faglig kompetanse til daglige ledere, administrasjon og styremedlemmer i medlemsbedriftene.
TSF har i alle år vært ledet av et styre valgt av medlemmene samt at NLF har vært representert i styret ved forbundslederen.
Siden stiftelsen er det arrangert seminarer to ganger i året. På vårseminarene har det i tillegg til seminarprogram også blitt avholdt generalforsamling. Høstseminarene har oftest vært avholdt i utlandet, hvor det i tillegg til faglig seminar gjerne har vært besøk hos logistikkbedrifter og bilprodusenter- og fabrikker. Som regel har det vært høy deltakelse på høstseminarene, mellom 80 og 100 personer. De senere årene har det også vært arrangert egne seminarer for daglige ledere i medlemsbedriftene.
NLF og TSF inngikk i 2018 en avtale som skulle sikre og videreutvikle det gode samarbeidet organisasjonene har hatt. Partene var enige om at transportsentralene og øvrige medlemsbedrifter i TSF fyller en viktig funksjon i norsk transportnæring, samtidig som det er viktigere enn noen gang å arbeide næringspolitisk for å sikre næringens rammebetingelser. Samarbeidsavtalen sikret en planmessig og strukturert oppfølging av medlemsbedriftene i TSF. Forutsetningene for samarbeidet var blant annet at TSF skal sikres nødvendige ressurser til praktisk oppfølging av styre, medlemsbedrifter og samarbeidspartnere. Dette arbeidet ble ivaretatt av Eivind Karikoski i NLF.
Gjennom 2023 har partene jobbet for en enda nærmere tilknytning. TSF ble oppløst 27.11.2023 og 07.12.2023 ble det inngått avtale om at tidligere TSF innlemmes som en del av NLF, blir NLFs faggruppe for nettverksbygging og kompetanseheving for daglige ledere, styremedlemmer og administrativt nøkkelpersonell under navnet NLF-Lederforum, gjeldende fra 2024.
NLF-lederforum ble formelt stiftet under stiftelsesmøte 17. januar 2024, hvor vedtekter og valg av styre var på agendaen.
Etter stiftelsesmøte har allerede 30 bedrifter meldt seg inn.
Styret i NLF-lederforum 2024:
Formålet til NLF-lederforum er å:
Forumet er åpent for alle NLF-medlemsbedrifter, med en egen særskilt kontingent som i 2024 er kr. 4.500,-.
Styret har allerede igangsatt arbeidet med handlingsplan og forberedelser av seminarer.
Det vil etter hvert legges ut vedtekter, styreprotokoller og øvrig informasjon finner dere
HER
Ønsker du å melde inn din bedrift, ta kontakt med ek@lastebil.no
Vinterens største eventyr, også kjent som Kjetting-NM, finner sted på Sadelmakerbryggen i Oslo sentrum lørdag 9. mars. Mathilde Flaten&nb...
Vinterens største eventyr, også kjent som Kjetting-NM, finner sted på Sadelmakerbryggen i Oslo sentrum lørdag 9. mars. Mathilde Flaten Husetuft (19), som tok andreplassen i fjor, er klar for ny konkurranse.
Under Kjetting NM vil yrkessjåfører briljere med ferdighetene som er livsnødvendige å mestre på vinterføre.
Kjetting-NM arrangeres for tredje gang av Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Flom Kjetting og SOTIN, i samarbeid med Scania, Mercedes og Volvo som samarbeidspartnere.
Under Kjetting-NM får du møte landets råeste og dyktigste yrkessjåfører. Seks lærlinger og seks profesjonelle sjåfører vil konkurrere om norgesmestertittelen ved å være raskest til å legge kjetting på dekkene.
Mathilde Flaten Husetuft ønsket tidlig å komme inn i transportbransjen etter å ha vært med sin onkel på jobb i lastebilen utallige ganger da hun var liten. Nå er hun lærling hos Førde Bilberging. I fjor tok hun andreplassen i lærlingklassen, og på nytt har denne dyktige jenta kvalifisert seg. Hun imponerte i kvalifiseringen i Førde med en fantastisk tid på litt over 24 sekunder.
– Når jeg først har kvalifisert meg igjen må jeg forsøke meg igjen. Det blir spennende å se hvordan det går i år, sier Mathilde.
Hun forteller at hun har trent litt, men vil stort sett ta det som det kommer.
– Det viktigste er å gjøre godt forarbeid med kjettingen og være nøye, sier Mathilde.
Mathildes samboer, Ole Martin (20), skal også delta på Kjetting-NM i år, og det gjenstår å se om en av dem kan smykke seg med tittelen som norgesmester i kjetting.
Det er gratis inngang for alle, og det vil bli servert mat og drikke. Arrangementet starter klokken 12:00.
Hele arrangementet vil bli ledet av kjettingkommentator for året, Olli Wermskog, som blant annet er kjent fra programmet Kongen befaler.
I forbindelse med finalen av kjetting-NM lørdag 9. mars, ønsker kjettingkomiteen å invitere til kjettingfest i Bakgården på Løkka (Thorvald Meyers gate 63, 0552 Oslo)
Dette er en kveld du ikke vil gå glipp av!
Merk at det er 18-års grense på arrangementet og begrenset antall plasser tilgjengelig.
Lærlinger:
Proffklasse: