Kvamskleiva har vært svært rasutsatt og har blant annet skapt trøbbel for tungtransporten over Filefjell. Utbedringen er viktig for at veien over Filefjell skal være sikker hele året.  

Det var mange blide og fornøyde folk som deltok på åpningen av 5,4 kilometer lange E16 Kvamskleiva fredag ettermiddag. Den nye trygge snarvegen gjennom rasfarlige Kvamskleiva, er 900 meter kortere enn gamlevegen. 

Fornøyd ordfører 

E16 over Filefjell er nesten aldri stengt om vinteren. Når andre fjelloverganger mellom øst og vest må stenge, kommer trafikken gjennom Valdres. Frem til fredag har det ofte ført til kø og kork når store lastebiler har kjørt seg fast i Kvamskleiva. 

Ordfører, Vidar Eltun, synes derfor det er flott at dette vegprosjektet nå kan åpnes. 

– Først og fremst betyr det veldig mye for lokalsamfunnet, som får en tryggere og sikrere vei for skoleunger og barnehageunger i tillegg til alle som skal til og fra arbeid. Videre er det også bra for næringslivet, ikke bare i Vang, men jeg vil si det er positivt for hele strekningen fra Oslo til Bergen på E16, sier Eltun til lokalnyhetene på NRK.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORNØYD: Vang-ordfører, Vidar Eltun (til venstre) mener åpningen av E16 Kvamskleiva er viktig for alle som skal ferdes på E16 mellom Oslo/Bergen. Her står han sammen med statssekretær Jakob Bjelland i Samferdselsdepartementet. Foto: Guttorm Tysnes FORNØYD: Vang-ordfører, Vidar Eltun (til venstre) mener åpningen av E16 Kvamskleiva er viktig for alle som skal ferdes på E16 mellom Oslo/Bergen. Her står han sammen med statssekretær Jakob Bjelland i Samferdselsdepartementet. Foto: Guttorm Tysnes

Jubler 

Også Norges Lastebileier-Forbund (NLF) er svært fornøyde og mener at åpningen av denne strekningen er helt avgjørende for transportnæringen, både når det gjelder trafikksikkert, men også for å få varer til og fra området.   

– Dette er en jubeldag for oss i NLF. Kvamskleiva var grusom, men nå har det blitt en trygg veg. Vi har, sammen med andre gode krefter, jobbet for at det farligste punktet på E16 skulle utbedres, kommenterer regionsjef, Guttorm Tysnes, som også overrakte en karikaturtegning til byggeleder Edvind Rye og ordfører Vidar Eltun under åpningen.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Det var mange blide og fornøyde folk som deltok på åpningen av 5,4 kilometer lange E16 Kvamskleiva fredag ettermiddag. Foto: Guttorm Tysnes GOD STEMNING: Det var mange blide og fornøyde folk som deltok på åpningen av 5,4 kilometer lange E16 Kvamskleiva fredag ettermiddag. Foto: Guttorm Tysnes

Åpner før tiden 

E16 Kvamskleiva skulle etter planen åpne i februar 2023. Flere smarte grep, og godt samarbeid mellom Vegvesenet og Hæhre entreprenør er årsaken til at statssekretær Jakob Bjelland kunne skjære gjennom snora tre måneder tidligere med en mer enn 700 år gammel antikvarisk stikkspade fra Valdres. 

På ti år har Statens vegvesen bygd og utbedret 72,3 kilometer på E16 i Valdres og over Filefjell.  

Dette er vegene som er åpnet på E16 fra Sør-Aurdal og over Filefjell siden 2014: 

  • E16 Fønhus-Bagn (2014) 
  • E16 Varpe bru – Smedalsosen (2017) 
  • E16 Bagn -  Bjørgo (2019) 
  • E16 Øye – Eidsbru (2020) 
  • E16 Turtnes – Øye (2022) 
  • E16 Kvamskleiva (2022) 
  • E16 Fagernes - Øylo (2023)