Arendalsuka er godt i gang, og Norges Lastebileier-Forund (NLF) er på plass i Samferdselsteltet og på egen stand i Arendal. Alle med interesse for samferdsel anbefales å ta en tur innom for gode diskusjoner og en prat.  

Trafikksikkerhet på agendaen 

Forbundet er opptatt av trafikksikkerhet, og under det første NLF-seminaret var det nettopp denne problemstillingen som ble løftet opp og fram. 

– Fra tid til annen er det stygge ulykker, og det siste året har det dessverre vært en betydelig økning. Det er derfor viktig at vi ser på trafikksikkerhet i fellesskap for å bedre finne gode måter å løse det på, sa administrerende direktør i NLF, Geir A. Mo i sin innledende runde av seminaret.  

NLF hadde i den forbindelse invitert med seg, Toril Presttun, seniorrådgiver, Statens vegvesen i tillegg til styreleder i Syklistenenes Landsforening, Baard Amundsen og seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, til diskusjon og debatt i Samferdselsteltet. 

– Må benytte mer teknologi 

Bård Morten Johansen, i Trygg Trafikk, mener at teknologien kan hjelpe til med å redusere antall alvorlige ulykker, men påpekte at man må vite hvilken effekt de har, og prioritere der etter.  

– Selv om vi vet at trafikkopplæring har en effekt, må vi må nok støtte oss mer på teknologi enn det vi gjør i dag. Da handler det om at alle kjøretøy med motor og høy vekt må bidra til å eliminere førerfeil samtidig som den tar vare på syklende og gående. Systemene må også sende beskjed direkte til bilen, og ikke sjåførene, for mennesket reagerer rett og slett for sent, understreket Johansen. 

Menneskelige feil 

Toril Presttun, seniorrådgiver, Statens vegvesen var ikke fremmed for Johansen tankegang. Hun la videre vekt på at en nullvisjon ikke bare betyr null hardt skadde og drepte i trafikken, men at det også er måte å tenke på, hvor man må gå systematisk til verks.  

–  Mennesker tåler ikke all verdens, vi er skjøre og vi gjør feil. Trafikksikkerhetssystemet som legges opp, må derfor ta høyde for at folk tar feil, understreket Presttun. 

– At folket tar byen tilbake kan ikke ignoreres 

Styreleder i Syklistenes Landsforening, Baard Amnundsen, innrømmer at man neppe blir kvittet all trafikk i byene. Han ser at det er en megatrend som man ikke kommer unna. Samtidig påpekte han at den andre megatrenden er at folk i større grad velger å bo i byen med unger og familie.  

– De flytter ikke lenger ut, men folket tar byene tilbake og vil ikke lenger finne seg i at det er så mange store biler i sitt nabolag som gjør det utrygt for både barn og voksne Innbyggerne vil krever en politikk som fremmer trivsel, helse og trygghet. Det vil gjøre all transport vanskeligere og dyrere, og det er noe man må man også må forholde seg til, avsluttet Amundsen.