Mange har fått med seg at det de senere årene har dukket opp et nytt fenomen, FIRST LEGO League. Dette er et verdensomspennende kunnskaps- og teknologikonsept for barn og unge mellom 4 og 16 år. I FLL utforsker deltakerne problemstillinger innenfor et tema og prøver å finne løsninger som voksne ikke har tenkt på.

 Etter at 800 skandinaviske lag har deltatt i 45 delkonkurranser, er ti lag invitert til Ålesund i mars for å delta i den skandinaviske finalen. Og et av disse lagene er altså Cabotage warriors fra Hauger skole i Bærum, som tok seg til finalen via en del-finale i Drammen der de vant hele tre priser.

 Hovedtemaet for årets konkurranse er utfordringer innefor transport, og elevene i 9D valgte å ta tak i problemstillingen knyttet til kabotasjekjøring. Etter å ha satt seg grundig inn i hva kabotasje er og hvilke regler som er knyttet til dette, bestemte gruppen seg for å utvikle en app som foreløpig har fått navnet «Truck & Treat».

Klassen fra Hauger skole i Bærum gleder seg til Ålesund-tur i mars. Foto: André Kjernsli Klassen fra Hauger skole i Bærum gleder seg til Ålesund-tur i mars. Foto: André Kjernsli

Vil belønne flinke sjåfører

 -Vi snakket med lastebilsjåfører, lastebileiere, Datatilsynet og NLF for å nevne noen, sier Maja Borg Mortensen (15) som er en av elevene. Alle sier det er en god idé å utvikle appen, og det er app-produsenter som allerede har fattet interesse for prosjektet.

 Appen skal i tillegg hjelpe sjåførene å føle seg tryggere og bidra til økt trafikksikkerhet, blant annet finner man en instruksjonsvideo som viser hvordan man legger på kjetting. Den skal holde orden på kjøre- og hviletider, og gi sjåførene oppdatert info om vær- og veiforhold.

-Belønningen for å følge rådene og å bruke appen er et poengsystem som sjåførene kan ta ut i f. eks mat og drikke på bensinstasjoner langs veien, forteller elevene.

 I tillegg til å lage appen betyr konkurransen også i en robotkonkurranse der elevene har bygget en Lego-robot som utfører ulike logistikkoppgaver, her kan du se film av når elevene testkjører roboten.

 (som man kan se av videoen er det mye prøving og feiling som skal til før alt går etter planen)
Kontakten mellom elevene og NLF startet i midten av oktober i 2021, og det var viseadministrerende direktør Jan-Terje Mentzoni som fikk telefonen fra elevene.

 -Jeg ble overrasket over henvendelsen, men det tok ikke så lang tid før jeg forsto at dette var en gruppe elever som hadde satt seg godt inn i problematikken, forklarer han.

NLF ble imponert

 Så imponert ble Mentzoni at han et par uker senere besøkte klassen og som et bidrag til deres prosjekt fortalte elevene hvordan kabotasje fungerer i praksis.

 -Det er gøy og inspirerende å se at ungdom som disse ser at det er mange spennende roller som skal fylles og utfordringer som skal løses i transportsektoren, jeg ønsker Cabotage warriors lykke til videre i konkurransen, sier Mentzoni.

 Den skandinaviske finalen i Ålesund er ikke første stopp for Cabotage warriors. Allerede i februar er de plukket ut til å delta på SIA (Scandinavian Innovation Awards) med appen. Vinner de her, vil elevene få tilbud om ingeniørhjelp for å utvikle appen videre.

 Men det de gleder seg mest til er turen til Ålesund og den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League, og hele klassen skal være med på turen.

 -Vinneren der blir invitert til en stor teknologimesse i Houston, Texas der man virkelig kan få dette satt ut i livet. Det hadde vært noe, smiler Cabotage warriors.

Hva er kabotasje?

Kabotasje er transport hvor en transportør fra et land driver transport mellom forskjellige destinasjoner innenfor et annet lands grenser. Uttrykket kommer fra skipsfart, og er utvidet til også å gjelde luftfart, veitransport og jernbane.