I Gøteborgs havn åpnes nå portene for Circle Ks stasjon, Vädermotet.  

Hydrogen - tilgjengelig om et år

Den nye stasjonen har potensial til å bli det nye knutepunktet for å lette overgangen fra fossilt brensel til elektrisitet og alternativt drivstoff for tungtrafikken. Først ut er seks offentlige ladepunkter for elektriske lastebiler, med en kapasitet på opptil 360 kW per ladepunkt. I løpet av et år vil hydrogengass være tilgjengelig på stasjonen, som hevdes å være et av fremtidens drivstoff.  

– Vädermotet er et staselig flaggskip, og en milepæl på veien mot en fremtid med grønnere transport. Vi er utrolig glade og stolte over å være tidlig ute med dette, i samarbeid med havna. Med stasjonens strategiske plassering, er vi godt forberedt på markedets fremtidige behov for ulike drivstoff, sier Lennart Olsson, ansvarlig for lading av tungtrafikk ved Circle K, i en pressemelding.  

Over en million lastebiler årlig 

Stasjonen er bygget ut fra et lastebilperspektiv, noe som betyr god svingradius og at alle ladepunkter kan nås fra flere retninger med ulike typer lastebiler. Over en million lastebiler henter eller leverer varer i Gøteborgs havn hvert år. Havnen har gjennomført en utredning om lastebilenes kjøremønster sammen med AB Volvo, Scania og Stena Line i samarbeidssatsingen Tranzero.  

Resultatet er at en stor andel av lastebilene er identifisert som mål for en fossilfri overgang her og nå, hvor en offentlig stasjon for lading og hydrogengass midt i havnen, kan muliggjøre overgangen, opplyses det videre.  

– Avgjørende 

–  Omlegging av lastebiltransport er avgjørende for å nå klimamålene og med lett tilgjengelig, offentlig hurtiglading gjennom stasjonen på Vädermotet, er en avgjørende del av havnens fossilfrie infrastruktur på plass, sier Viktor Allgurén, leder for innovasjon i Göteborgs Hamn AB.  

I tillegg til fossilfritt drivstoff er Circle K Vädermotet en fullservicestasjon med alt som trengs i ladepausen, som et bredt utvalg av mat og drikke, og selvfølgelig dusj og toalett. I tillegg tilbys inngjerdet og kameraovervåket sikkerhetsparkering med plass til cirka 40 lastebiler.