– Bensinstasjoner på aksen E18/E6 gjennom Romerike, Follo og Østfold er særlig utsatt, forteller politioverbetjent i Øst politidistrikt, Jan Kevin Brunvoll. 

Han forteller videre at det nye er at pumpeautomater for truckdiesel også er utsatt.  

– Dette skyldes formentlig at det tar lengre tid for lastebilfirmaer å oppdage at kortene har blitt misbrukt. Det vi ser, er at de kortene som er blitt utsatt for skimming/kopiering, blir kun benyttet til å fylle drivstoff, sier Brunvoll. 

– Bør anmelde alle slike saker 

Nå oppfordrer han samtlige drivstoffleverandører til å gå igjennom sine rutiner og holde et årvåkent øye med automatene for å unngå denne type kriminalitet.  

– Lastebilsjåfører oppfordres til å undersøke automatene både visuelt og ved å «røske» i området for kortavlesing/tastatur. Vær oppmerksom på at hele paneler (tastatur, kortleser og rammen rundt skjermen) kan være montert utenpå den ekte delen av automaten, forklarer Brunvoll.   

Til slutt mener han at alle avvik, eller forsøk på svindel/skimming bør anmeldes til politiet så snart som mulig.  

– Oppdager dere flere tilfeller på kort tid, kan dere kontakte meg direkte, avslutter Brunvoll. 

Kjent problemstilling 

Dette er også en problemstilling Norges Lastebileier-Forbund (NLF) er klar over. Med de høye dieselprisene vet vi at antall dieseltyverier og kortsvindel øker. Det later til å være en høy korrelasjon mellom disse. Det har gått ut flere advarsler om skimming og stjeling av bankkort i år. 

NLFs samarbeidsparter, Circle K, merket før sommeren at det var et økende antall sjåfører som hadde innbrudd i sine biler, hvor kort og kode ble stjålet.

Her er noen av grepene Circle K anbefaler for å forhindre tyveri fra bilene dine:  

  • Oppbevar aldri kort og kode sammen og i spesielt ikke i bilen! 
  • Kortet er et verdipapir pålydende det kjøpetaket som ligger i kortet. 
  • Følg med på transaksjonene i Circle Ks online Kundeportal, og meld straks fra dersom du oppdager unormale transaksjoner. I kundeportalen kan du enkelt spore transaksjonene fra din PC eller mobil.  
  • Bytt gjerne til 2-kortsløsning. Ring vår kundeservice på 22962500 så hjelper vi deg. 
  • Endre PIN koden til selvvalgt kode i Kundeportalen  
  • Dersom du må dele PIN kode med andre, send koden på SMS til mottakeren. Har du sporadisk innleide sjåfører så sett ny kode etter bruk

Circle K har ikke opplevd skimming ved sine stasjoner. De har likevel tatt flere grep i det siste:

  • På enkelte ubetjente stasjoner som man ser at kjeltringene har benyttet, har det blitt installert kamera. 
  • Circle K har også installert «skimming prevention» på flere terminaler, og installert kontaktløs betaling ute på pumper og installert deksel over flere av kortterminalene – slik at det ikke går an installere «spionkamera» uten at det oppdages.
  • Circle K har også fått flere sikrere metoder å betale med nå slik som Mobil betaling. 
  • I kundeportalen kan kunden blant annet legge inn alarmer slik at de blir varslet iht de kravspekk kunden har valgt.