Nå tredobles antall veier der reisende kan få varsel rett i lomma ved kolonnekjøring eller stengt vei. 

Den nye tjenesten fra Vegvesenet dekker nå over 100 værutsatte veier over hele landet. 

– At trafikantene får rask beskjed om veiens status er viktig for en god flyt i påsketrafikken, derfor utvider vi tjenesten, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, i en pressemelding. 

– Allerede stengte fjelloverganger denne påsken 

Kommunikasjonsdirektør i Statens vegvesen, Trine Melgård, forteller til Lastebil.no, at det generelt sett er mer trafikk på veiene på utfarts- og hjemreisedager, og at vær- og føreforhold kan være krevende.  

– Vi har erfart stengte fjelloverganger allerede denne påsken. I tillegg er det mange som kjører på veier som de er lite kjente med. SMS-varslingen er nyttig for transportbransjen, fordi det bidrar til at lastebileier og sjåfører kan fortløpende holde seg informert om stengte veier og andre hendelsen, og kan planlegge for en eventuell omkjøring, forklarer Melgård. 

Bedre planlegging 

Hun forteller at SMS-varsling melder trafikkinformasjon som gir mulighet for å planlegge og øke fremkommelighet på en bedre måte.  

– Denne type sanntid-info og -varsling hjelper selskap og sjåfører å gjøre gjennomtenkte og informerte valg. Vi har også tidligere hatt en populær SMS-tjeneste, men mest knyttet til våre utbyggingsområder, forteller Melgård. 

Hun oppfordrer også alle sjåfører om å «være litt kylling i påsketrafikken».

– Hvert år går det menneskeliv tapt i påsketrafikken, statistikk viser også at det er for mange hardt skadde. Ved å «være litt kylling i trafikken», så jobber vi knallhardt for at årets tall kan bli null.

God økning

Varslingssystemet ble lansert i februar 2022 og fikk over 30.000 abonnenter på kort tid.  

– I første versjon gjaldt tjenesten for 35 fjelloverganger før vinterferieukene. Nå er tjenesten utvidet til 107 veier over hele landet. Vi har over 58.000 abonnenter. Siden lansering er over 500.000 SMS sendt ut. Denne tjenesten vil være helårlig, og vil trolig også bli utvidet med nye strekninger fremover, avslutter Melgård.  

Med den nye gratistjenesten fra Statens vegvesen kan trafikantene abonnere på SMS-varsel på aktuelle værutsatte strekninger, og få umiddelbar beskjed på mobil ved kolonnekjøring og stengt vei. Varselet sier også hvor lenge forholdene vil vare. 

 Tjenesten finnes på www.vegvesen.no/fjelloverganger