I løpet av tre uker skal det arrangeres rundt 40 arrangementer på ulike steder i Norge, og det hele vil ende opp på Lillestrøm, samtidig som Automessen går av stabelen den 28. september. 

Sjåførmangel 

Mandag morgen ble skolegården ved Glemmen Videregående skole i Fredrikstad fylt med en rekke ulike lastebiler, lastebilsimulator og pølsebod. Elever fra yrkesfag strømmet til for å se og lære mer om hva transportbransjen har å tilby. 

Noen elever hadde planene klare, og var sikker på at det var yrkessjåfør de ønsket å bli, mens andre hadde ikke bestemt seg riktig ennå. Er det en ting som er sikkert, er det at de som velger å bli yrkessjåfør, vil få seg jobb. 

Ferske undersøkelser viser nemlig at det er sjåførmangel, og at det er behov for minst 2.500 nye sjåfører hvert år frem mot 2030.  

Det ble også servert god mat og drikke til alle fremmøtte. Foto: Elisabeth Nodland Det ble også servert god mat og drikke til alle fremmøtte. Foto: Elisabeth Nodland

Viktig arena 

Dagens arrangement var en god arena for bedrifter og fremtidige lærlinger å møtes. 

– Det er veldig fint å se så mange opplæringskontorer fra Nord til Sør i og utenfor SOTIN gå sammen med oss i Norges Lastebileier-Forbund og NHO Transport om å arrangere denne turnéen. Det er en fantastisk plattform for både rekruttering av neste generasjon yrkessjåfører uavhengig om det skal være til godstransport eller persontransport. I tillegg er det også viktig med omdømmebygging og bedre forståelse for bransjen og hva det vil si å være yrkessjåfør og rollen dem har i samfunnet, sier NLFs prosjektleder for rekruttering, Christopher Sternefalk. 

Lasse Hammersgård, driftssjef i HSS Transport, sier seg enig i dette, og var et av selskapene som representerte lastebilbransjen på åpningsdagen av «Følg drømmen ikke strømmen-turnéen». 

– Vi synes det er viktig å vise frem hvilke muligheter som ligger i det å være yrkessjåfør. Dette er en god arena for å gjøre akkurat det. I dag har det vært mange ungdom som har kommet for å snakke med oss, og det setter vi veldig pris på, forteller Hammersgård. 

Det var høy aktivitet rundt kranbilene, og det var stas for ungdommen å få klyve opp i førerhuset, og ikke minst å få trykke på bilhornet. 

Lasse Hammersgård, i HSS Transport, var fornøyd med dagen. Foto: Elisabeth Nodland Lasse Hammersgård, i HSS Transport, var fornøyd med dagen. Foto: Elisabeth Nodland

Kjetting NM

Til stede var også Tik Tok stjernen, Jonas Henriksen, som går under navnet Lastebiljonas. Han har kjørt lastebil i 11 år, er lastebileier og har fem biler. Han har gjennom sin Tik Tok-profil fått 45.000 følgere, og bidrar til å gi folk et innblikk i transportbransjen. 

– Jeg tror det er viktig å vise frem yrkessjåføryrket fra innsiden. Det er ikke alle som vet hva jobben innebærer, og jeg synes det er fint å kunne svare på spørsmål og bidra til god informasjon. Så må vi bruke litt humor og et av målene er å gjøre bransjen mindre «gubbete», sier Henriksen, til Lastebil.no. 

Under arrangementet snakket han mye med ungdommen, og det ble også mulig kvalifisere seg til kjetting-NM. Selv om det ikke ble noen ny rekord i kjetting på Lastebiljonas, brukte han mye tid på å vise hvordan det ble gjort. Mange fikk forsøke å sette på kjetting selv, etter god innføring, tips og råd fra Henriksen. 

Lastebiljonas viser hvordan man setter på kjetting. Lastebiljonas viser hvordan man setter på kjetting.