Danske lastebileiere er svært misfornøyde med den planlagte kilometerbaserte vegavgiften, og markerte dette tydelig den 4. april ved at en rekke vogntog ble kjørt inn til Christiansborg. Nå tar de steget videre og en landsdekkende aksjon planlegges den 15. mai. 

Vil «stenge ned» landet 

Ifølge danske TV2-nyhetene skal flere hundre lastebileiere ha meldt seg og vil være klar for nye demonstrasjoner over hele landet, dersom den forslåtte vegavgiften ikke tas av bordet.  

Det er en gruppe som kaller seg for Vejskatskomitéen, som står for koordineringen av demonstrasjonene. 

Advarer mot sivil ulydighet 

NLFs  søsterorganisasjon, DTL, har sammen med blant annet Dansk Industri (DI) og Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL)  advart mot sivil ulydighet og lovbrudd i forbinelse med de forventede demonstrasjonene. De fraråder bransjen i å delta. 

Frank Davidsen, underdirektør i DTL, bekrefter overfor Lastebil.no, at Vejskatskomitéen, på tross av flere advarsler, planlegger å holder frem planene om vegblokkader.  

– Vi har hørt at de mindre veiene skal holdes åpne, men at flere påkjørlser til motorveier og flere veger inn til byene vil bli blokkert i en gitt periode, eller hele dagen, forteller Davidsen.  

Følg med 

Davidsens råd til NLFs medlemmer som eventuelt vil bli berørt av demonstrasjonen, er å holde dialog med demonstrantene, uten å opptrappe til noen konflikt. Videre anbefaler han å holde et øye med  trafikken.dk og eventuelt politiets hjemmeside som trolig vil informere om de anmeldte demonstrasjonene.  

Ifølge danske TV2-nyhetene skal DTL i møte med Folketingets Skatteudvalg på torsdag, for å se om det kan bli en mulig løsning på den foreslåtte vegavgiften, og at demonstrasjonene kan avblåses.