Totalkostnadsindeksen for varebiltransport uten bom- og fergekostnader steg med 2,7 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2023. Fra 3. kvartal 2022 til 3. kvartal 2023 steg de totale kostnadene for varebiltransport uten bom og ferge med 3,0 prosent. 

Økte dieselpriser  

Prisutviklingen på diesel førte til at drivstoffindeksen steg med 8,8 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler gikk drivstoffindeksen ned med 9,2 prosent. 

Drivstoffindeksen for lastebiltransport er basert på selskapenes priser på truckdiesel som blir hentet inn fra de største drivstoffleverandørene. Det blir beregnet et gjennomsnitt for de tre månedene i kvartalet. 

Drivstoffindeksen for varebiltransport er basert på et gjennomsnitt av 3 månedlige rapporteringer av autodieselpriser hentet fra KPI. 

Økte kapitalkostnader  

Delindeksen for kapitalkostnader steg med 2,9 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler steg kapitalkostnadene som består av avskrivninger og rentekostnader med 13,5 prosent. 

Økte arbeidskraftkostnader  

Delindeksen for arbeidskraftkostnader steg med 2,8 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler steg arbeidskraftkostnadene med 4,8 prosent. 

Liten økning i Øvrige kostnader  

Delindeksen for øvrige kostnader steg med 1,2 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler steg øvrige kostnader som består av administrasjon, forsikring, reparasjon og service, dekk og vektårsavgifter/ årsavgifter med 7,0 prosent. 

For alle NLF-medlemmer kan hele kostnadsindeksen for lastebil- og varebiltransport lastes ned her >>

Totalkostnadsindeksene for hver kjøretøygruppe er sammensatt av fem delkostnadsindekser. Delkostnadsindeksene er veid sammen til totalkostnadsindekser ved hjelp av faste vekter. Noen av delkostnadsindeksene er sammensatt av flere kostnadskomponenter. Valget av delkostnadsindekser og vektene dem imellom blir revidert om lag hvert femte år. Gjeldende vekter er basert på en kostnadsundersøkelse for lastebilnæringen for 2017. Disse vektene er oppdatert ved hjelp av prisendringer til og med 4. kvartal 2021.