Mange tenker kanskje mest på treningsutstyr når de hører navnet, Garmin. Dette stemmer til dels, men det er langt ifra bare toppidrettsutøvere som benytter seg av Garmins produkter.

For det første leverer de ikke bare smartklokker, men de produserer også GPS-systemer. For yrkessjåfører har de både tilpassede GPS-systemer, som gjør det ekstra trygt å navigere med, i tillegg til skreddersydde smartklokker.

Mye stillesitting

Videre er det en kjensgjerning at veldig mange yrkesgrupper har en stillesittende arbeidsdag, også lastebilsjåfører. Dette er noe Garmin har tatt på alvor, og målet er ikke bare å kunne overvåke egen helse, men et annet mål er å bidra til å ha våkne, trygge og uthvilte sjåfører langs veien.

– Vi hadde lenge tenkt på transportnæringen og hva vi kunne gjøre for dem, da vi kontaktet NLF, forteller salgssjef for Nordic Garmin Norway, Trygve Lyby.

ENKELT: – Vi i Garmin er opptatt av helse i tillegg til at vi er genuint opptatt av å kunne gjøre livene til folk enklere, sier salgssjef for Nordic Garmin Norway, Trygve Lyby. Foto: Privat ENKELT: – Vi i Garmin er opptatt av helse i tillegg til at vi er genuint opptatt av å kunne gjøre livene til folk enklere, sier salgssjef for Nordic Garmin Norway, Trygve Lyby. Foto: Privat

 

Trafikksikkerhet står i høysetet både hos NLF og deres medlemmer, og nå har Garmin utviklet en helt egen smartklokke tilpasset yrkessjåfører.

– Vi i Garmin er opptatt av helse i tillegg til at vi er genuint opptatt av å kunne gjøre livene til folk enklere. Yrkessjåfører er en av mange yrkesgrupper som kan være i risikosonen med mange timer sittende i ro gjennom arbeidsdagen, forklarer Lyby.

Klokken som er designet for yrkessjåfører gir en god oversikt helsetilstanden gjennom dagen og natten. Det fasjonable navnet, Instinct – dēzl Edition, måler puls, stress og mye mer. Under pauser i kjøringen kan man få tilpassede treningsøvelser som kan bli nye, gode helserutiner.

–Med denne nye klokken kan yrkessjåfører enkelt rette søkelyset på helsen sin både når man er ute på kjøretur, men også på fritiden. Den er enkel i bruk og har mange funksjoner som er nyttig for både hele og lastebilen, sier Lyby..

 

Blir kjent med egen helsestatus

Han peker videre på at lange kjøreturer kan være krevende, men forklarer at klokken oppmuntrer til aktivitet og sunn livsstil.

– Det er selvsagt kjent at yrkessjåfører har et strengt regelverk å forholde seg til med tanke på kjøre- og hviletid, og dette har vi tatt høyde for. For en som sitter i bil og har press på tid, er det ikke alltid like lett å ta et avbrekk når som helst, men klokken innehar gode forslag til treningsøvelser som kan utføres når sjåføren har pauser under kjøreturen, forteller Lyby. 

FOR YRKESSJÅFØRER: Garmin har utviklet en smartklokke for yrkessjåfører. Foto: Garmin FOR YRKESSJÅFØRER: Garmin har utviklet en smartklokke for yrkessjåfører. Foto: Garmin

Går man dypere inn i selve teknologien er klokken utstyrt med pulsmålere som nøyaktig måler pulsvariasjoner.

– Disse signalene sier mye om stressnivået i kroppen og informasjonen lagres og lagrer dette opp i de vi kaller for et bodybatteri som er koblet opp til appen til telefonen. På den måten kan man enkelt lese av statistikk som sier noe om almenntilstanden til brukeren, forklarer Lyby.

Han mener klokken på den måten kan fortelle sjåføren om han er trøtt eller lignende som igjen er viktighet for trafikksikkerheten.

–  Det betyr ikke at man må forlate bilen der og da om klokken forteller at personen er trøtt, men på sikt vil den kunne gi nyttig informasjon og en bevissthet på hvordan daglige gjøremål påvirker helsen. Dette kan motivere brukeren til å ta gode valg og ha gode rutiner som ikke tapper kroppen unødvendig for energi. Det er også vels så viktig å få beskjed dersom man driver kroppen for hardt, og med våre smartklokker kan man med enkle grep komme i bedre balanse, mener Lyby.

 

GPS tilpasset yrkessjåfører

Utenom helsebiten, produserer også Garmin GPS-systemer som er spesielt tilpasset til bruk i lastebil.

– I dag er mange moderne biler allerede utstyrt med GPS, men ikke aller har slike integrerte systemer. Samtidig har vi GPS-systemer som passer godt til alle som har lastebilen som arbeidsplass. I den situasjonen er trafikkoversikt og planlegging ekstra viktig. I disse systemene kan man blant annet taste inn høyden på bilen og blir rutet på veier der det er trygt å kjøre. I tillegg leverer vi GPS-navigasjonsenheter med tilpassede rutefunksjoner og sjåførvarsler til dashbordkameraer, hodesett, ryggekameraer, smartklokker og mye annet som alle fungerer sømløst sammen, sier Lyby.

Ta kontakt med Garmin for å få godt tilbud eller les mer på medlemsfordeler på lastebil.no